17. Paleontoloji Stratigrafi Çalıştayı Başladı

17. Paleontoloji Stratigrafi Çalıştayı Başladı

Paleontoloji Stratigrafi Çalıştaylarının 17.'si Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde başladı.

Paleontoloji Stratigrafi Çalıştaylarının 17.'si Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde başladı.

Her yıl Türkiye'nin farklı bölgelerinde gerçekleşen ve o yörenin jeolojik ve tarihsel yeraltı zenginliklerinin mercek altına alındığı 17. Paleontoloji Stratigrafi Çalıştayı, Ayvalık Belediyesi'nin katkılarıyla Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Cunda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda başladı.

13-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan çalıştayın açılış töreninde; Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Funda Akgün, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan ve Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan'ın yanı sıra grubun akademisyen üyeleri hazır bulundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın seslendirilmesinin ardından açılış konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Funda Akgün, "Jeolojik süreçler boyunca, coğrafik konumu nedeniyle Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında kavşak konumunda olan Türkiye, denizel ve karasal havza özellikleriyle önemli bir biyoçeşitlilik sunmaktadır. Bu biyoçeşitlilik, kıta içi ve kıtalar arası biyostratigrafinin oluşturulmasına, paleoekolojik ve paleocoğrafik değişimlerin belirlenmesine ve bölgelerin stratigrafik/tektonik evriminin aydınlatılmasına katkı sağlamaktadır" dedi.

Palentoloji Çalışma Grubu'nun, Türkiye "de Paleontoloji-Stratigrafı çalışmalarını özendirmek amacıyla 2000 yılında kuruduğunu belirten Prof. Dr. Akgün, "Palentoloji Çalışma Grubu'nun ana hedefleri; yeni teknik ve bilimsel gelişmeleri paylaşmak, farklı fosil gruplarının biyostratigrafık ve paleoekolojik anlamda sentezlendiği çalışmalarla işbirliğini arttırmak, Türkiye ve yakın coğrafyadaki çalışmalarımızı uluslararası ortaklı projeler boyutunda geliştirmek için duyurulmasını sağlamaktır. Palentoloji Çalışma Grubu 150 üyesi olup, kuruluşundan bugüne değin, düzenli bir şekilde 16 tematik Paleontoloji-Stratigrafı Çalıştayı yapılmıştı. Bugün 17. Paleontoloji-Stratigrafı Çalıştayı, 13-16 Ekim 2016 tarihleri arasında Ayvalıkta gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Çalıştayın teması Türkiye ve yakın çevresinin paleo-biyocoğrafyası olarak belirlenmiştir. Bu tema çerçevesinde, 55 bilimsel çalışmanın özet abstractları, çalıştaya katılmak amacıyla düzenleme kuruluna ulaşmıştır. Bu başvurular, 28 yurt içi ve 10 yurt dışı bilim insanının katılımıyla oluşmuş bilim kurulunun değerlendirmesine sunulmuştur. Bilimsel değerlendirme sonucu sözlü veya poster sunum olarak kabul edilen 48 çalışma, 17. Paleontoloji-Stratigrafi Çalıştayı boyunca sunulacaktır. Sunulacak çalışmaların konuları; Türkiye "nin doğusundan-batısına boyutsal ve Devoniyen "den-Holosen'e zamansal uzanımlı, paleoekolojik ve paleocoğrafik çalışmaları kapsayan geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Aynı zamanda, gerek Türkiye "de uluslar ası projeler kapsamında çalışan yabancı ortaklar, Karapınar-Ayrancı Kömür Havzasına, Orta ve Güney Anadolu Platosu'na ait verileri paylaşmak ve gerekse İspanya ve Bulgaristan Triyas "ına ve Bulgaristan Oligosen'ine, Batı Karpatlar'ın Geç Pleyistosen'ine ve Viyana Havzası'nın Badeniyen-Sarmasiyen'ine ait stratigrafık ve paleontolojik verileri sunarak, Türkiye yakın çevresine ait pale-biocoğrafık bilgilerimizi genişletmemize yardımcı olacaklardır" diye konuştu.

Çalıştayın açılışında konuşan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan da başkanı olduğu odanın çalışmaları ve tarihçesi hakkında bilgiler verdi.

Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, akademisyenlerden oluşan grubun ülke genelinde ses getirecek çalışmalara imza attığını ve böylesi bir toplantının Ayvalık'ta gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Program, yeni emekli olan akademisyen hocalara plaketlerin verilmesiyle sona erdi.

4 günlük çalıştay ile ilgili açıklamalarda bulunan düzenleyici başkanlar Balıkesir Üniversitesi Ali Murat Kılıç ile Dokuz Eylül Üniversitesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Funda Akgün, çalıştayın amacının Anadolu boyutunda, Paleontoloji olarak adlandırılan bütün fosil bilime ve Stratigrafi olarak adlandırılan kaya bilimini kullanarak jeolojik geçmişte olan olayları açıklamak olduğunu söylediler.

Çalıştayın son gününde düzenlenecek gezi ile Kazdağları ve Edremit Körfezi'ne yönelik jeolojik ve tarihsel incelemelerde bulunulacağı bildirildi.

17. Paleontoloji Stratigrafi Çalıştayı Başladı

17. Paleontoloji Stratigrafi Çalıştayı Başladı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.