2017 Dünya Diyabet Günü Ne Zaman? Frederick Grant Banting Kimdir? 

2017 Dünya Diyabet Günü Ne Zaman? Frederick Grant Banting Kimdir? 

Resmi gazetede yayınlanan belirli gün ve haftalar takviminde 2017 yılı dünya diyabet günü 14 kasım olarak belirlenmiştir. Frederick Grant Banting Kimdir?  Şeker Hastalığı Nedir? Tip 1 Diyabet Nedir? Tip 2 Diyabet Nedir?

Dünya Diyabet Günü Neden 14 Kasım Olarak Belirlenmiştir?

Fredrick Bantig'in 1921 yılında insülünü bularak milyonlarca şeker hastasının tedavisini sağlaması sebebiyle Fredrick Bantig'in doğum tarihi olan 14 kasım esas alınmaktadır. 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulun'da 2007 yılından beri 14 Kasım Günü’nü resmi olarak “Dünya Diyabet Günü” olarak tanımıştır. 

Dünya Diyabet Günü ülkemizde de Sağlık Bakanlığı öncülüğünde, şeker hastalığının (diyabetin) sebepleri, diyabetin belirtileri, şeker hastalığı tedavisi, tip 1 diyabet, tip 2 diyabet ve neden olabileceği komplikasyonlar açısından halkı aydınlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Frederick Grant Banting Kimdir? 

fredrick-banting-kimdir.jpg

Frederick Grant Banting (14 Kasım 1891 - 21 Şubat 1941), Kanadalı tıp doktoru ve Nobel ödüllü biliminsanı. İnsülin hormonunun kaşiflerinden biri olarak bilinir. İnsülinin keşfi nedeniyle 1923 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır.

Sir Frederick Grant Banting KBE MC FRS FRSC (Kasım 14, 1891 - 21 Şubat 1941), bir tıp doktoru, doktor, ressam ve Nobel ödüllü, insülinin keşfeden ve milyonlarca diyabet hastasının tedavisine yardımcı olan kişidir.

1923'de Banting ve John James Rickard Macleod, Nobel Tıbbı Ödülünü aldılar. Banting, ödül parasını meslektaşı Dr. Charles Best ile paylaştı. Kasım 2016'dan beri, 32 yaşındaki Nobel Ödülünü alan Banting, Fizyoloji / Tıp alanında en genç Nobel ödüllü kişidir. 1923'te Kanada Hükümeti, çalışmalarına devam etmek için Banting'e ciddi bütçe ayırdı. 1934 yılında Kral George V tarafından şövalyelik ünvanı verildi.

Frederick Banting, 14 Kasım 1891'de Ontario'nun Alliston kentindeki bir çiftlik evinde dünyaya geldi. William Thompson Banting ve Margaret Grant'ın beş çocuğunun en küçüğüdür.

Alliston'daki halk liselerine devam etti. 1910'da Genel Sanatlar programında Toronto Üniversitesi'nin bir bölümü olan Victoria College'da başladı. İlk yılını başaramadıktan sonra, 1912'de tıp programına katılmayı istedive kabul edildi. Tıp fakültesine Eylül 1912'de başladı. 

1914'te orduya girmek istedi ancak yeterli görülmemesi nedeniyle reddedildi. Banting, 1915'te tekrar denedi ve orduya başarıyla katıldı ve okula geri dönmeden önce yaz eğitimini geçirdi. Sınıfı savaşa daha fazla hekim bulabilmek için hızlı bir şekilde takip edildi ve Aralık 1916'da mezun oldu ve ertesi gün askeri görev için gönüllü oldu.

Cambrai Savaşı'nda 1918'de yaralandı. Yaralanmalarına rağmen başka bir doktor ona durmasını söyleyinceye kadar on altı saat boyunca diğer yaralılara yardım etti. Kahramanlık için 1919'da Askeri Haç verildi.

Banting, savaştan sonra Kanada'ya döndü ve cerrahi eğitimini tamamlamak için Toronto'ya gitti. Ortopedi bölümünü okudu ve 1919-1920'de Hasta Çocukları için Hastanede Yerleşik Cerrahi görevlisi oldu. Banting hastane çalışanları için bir yer bulamadı ve bu nedenle tıbbi bir uygulama kurmak için Ontario, Londra'ya taşınmaya karar verdi.

Temmuz 1920'den Mayıs 1921'e kadar genel tıp uygulamasına devam ederken, Londra'daki Batı Ontario Üniversitesi'nde yarı zamanlı ortopedi ve antropoloji dersleri veriyordu; tıp uygulamaları başarılı olmadı.  1921'den 1922'ye kadar Toronto Üniversitesi'ndeki farmakoloji konusunda ders verdi. 1922'de M.D. derecesini aldı ve ayrıca altın madalya aldı.

Pankreas hakkında okuduğu bir makale, Banting'in diyabet karşı ilgisini çekti. Banting, 1 Kasım 1920'de Western Ontario Üniversitesi'nde sınıflarından birine pankreas hakkında konuşmak zorunda kaldı ve bu nedenle diğer bilim insanlarının yazdığı raporları okuyordu. Alman patolog Bernhard'ın araştırması Naunyn, Oskar Minkowski, Amerikalı doktor ve patolog Eugene Lindsay Opie, İngiliz fizyolog Edward Albert Sharpey-Schafer ve diğerleri diyabetin pankreasdaki Langerhans adacıkları tarafından salgılanan bir protein hormonunun eksikliğinden kaynaklandığını ileri sürdü.

Schafer bu varsayımsal hormona "insülin" adı vermişti. İnsülinin şeker metabolizmasını kontrol ettiği düşünülmektedir; eksikliği kandaki şekerin artmasına ve ardından idrarda atılmasına yol açar. Büyük olasılıkla pankreasın proteoliz enzimi tarafından insülinin tahrip edilmesiyle, yerden-yukarı pankreas hücrelerinden insülin özümleme girişimleri başarısızdı. İnsülün, tahrip edilmeden önce pankreastan insülini çıkarmanın bir yolunu bulmak gerekti.

Banting, 1922'de Toronto Üniversitesi'nde Tıp'da Üst Düzey Gösterici olarak atanmıştır. Ertesi yıl, Ontario Eyaleti Yasama Meclisi tarafından verilen Yeni Tıbbi Araştırma Banting ve En İyi Başkanlığına seçildi. Toronto General'e, Hasta Çocukları Hastanesine ve Toronto Batı Hastanesine Onursal Danışmanlık Hekimi olarak da görev yaptı. Banting and Best Institute'da araştırmalarını silikoz, kanser ve boğulma mekanizmaları üzerine yoğunlaştırdı.

1938'de havacılık tıbbına olan ilgisi, Banting'in, yüksek irtifa muharip uçaklarını kullanan pilotların karşılaştığı fizyolojik sorunlarla ilgili araştırmalarda Royal Canadian Air Force'a (RCAF) katılmasıyla sonuçlandı. Banting, eski Eglinton Hunt Kulübü Toronto'da gizli bir tesiste barındırılan RCAF'ın 1 Numaralı Klinik Soruşturma Birimine (CIU) başkanlık yaptı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında havacıların "karartma" (senkop) gibi sorunlarını araştırdı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Banting'in projelerinden bir diğeri de, pilotların G-kuvvetlerine maruz kaldıklarında karartmalarını önlemek için G-takımının keşfi ile Wilbur Franks'e yardımcı oldu. Hardal gazı yanıcıdır. Hatta gaz ve panzehirleri kendilerinin de etkili olup olmadıklarını görmek için test ettiler.

1994 yılında Banting, Kanada Medikal Şöhretler Listesi'ne kabul edildi. 2004'te Canadian Broadcasting Corporation'ın izleyicileri tarafından "En Büyük Kanadalılar" listesinden ilk 10'a girdi. Kesin oylar sayıldığında, Banting, Tommy Douglas, Terry Fox ve Pierre Trudeau'nun ardından dördüncü sırada yer aldı.

Banting'in adaşı Banting Research Foundation, 1925 yılında kuruldu ve Kanada'daki sağlık ve biyomedikal araştırmaları desteklemek için fon sağladı.

Banting'in adı, diyabet uzmanı tarafından verilen yıllık Banting Derslerinde ve Toronto Üniversitesinin Tıbbi Araştırmalarının Yasaklanması ve En İyi Bölümünün oluşturulmasıyla ölümsüzleştirilir; ONUN Ottawa, Tunney Çay kompleksindeki Sir Frederick Banting Otobanında bulunan Sir Frederick G Banting Araştırma Merkezi; Alliston, ON'daki Banting Memorial Lisesi; ONUN Londra'daki Sir Frederick Banting Ortaokulu; Ottawa, Ada'daki Sir Frederick Banting Alternatif Program Sitesi; Montréal-Nord QC'de Frederick Banting İlkokulu ve BC, Coquitlam'da bulunan École Banting Ortaokulu.

Banting House, Londra, Ontario'da bulunan eski evi 1997'de Kanada Ulusal Tarihi Sit Alanı ilan edildi. Musgrave Limanı, Newfoundland ve Labrador'daki Bant Yorumlama Merkezi, hayatını savunan 1941 uçak kazasının çevresindeki koşullara odaklanan bir müzedir. Ay'ın Üflemesindeki Krater de tıptaki katkılarından ötürü ona adını veriyor.

O ve insülin keşfi, çizgi romanlar, Michael Bliss'in biyografisi ve televizyonda olmak üzere çeşitli medya formatlarında gösterildi. Kanada Ulusal Film Kurulu, köpekler hakkındaki ilk insülin deneyleri hakkında 1958'de The Quest adlı kısa bir film hazırladı.

1988'de yayınlanan "All For Enough" adlı televizyon filmi, Banting ve Best'in insülin araştırması yaptığını ve Rant H. Thomson'un Bantçılık rolünü oynadığını gösterdi. Banting, 2006 tarihsel drama Above and Beyond'da ölümcül uçuşuyla birlikte Jason Priestley tarafından canlandırılmıştır.

Sir Frederick Banting'in doğumunun 100. yıldönümünü kutlamak için 1991'de Sir Frederick Banting Meydanı'nda bir zaman kapsülü gömüldü. Uluslararası Diyabet Federasyonu Gençlik Temsilcileri ve Kanada Genel Sekreteri Ray Hnatyshyn tarafından gömüldü. Diyabet için bir tedavi bulunursa, kefen çıkarılacaktır.

Diyabet Nedir? Şeker Hastalığı Nedir?

Diabetes mellitus (Diabetes: Yunanca: διαβήτης ← Eski Yunanca διαβαίνειν, idrara geçen, ve Latince mellis = tatlı ya da bal), sıklıkla yalnızca diyabet olarak adlandırılan, genellikle kalıtımsal ve çevresel etkenlerin birleşimi ile oluşan ve kan glukoz seviyesinin aşırı derecede yükselmesiyle (hiperglisemi) sonuçlanan metabolik bir bozukluktur.

Vücutta kan şekerinin düzenlenmesi pek çok sayıda kimyasal madde ve hormonun karmaşık etkileşimi sonucunda sağlanır. Şeker metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynayan hormonlardan en önemlisi pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonudur.

Diabetes Mellitus ya insülin salgılanmasındaki yetersizlik ya da insülinin etkisindeki veya insülin cevabındaki bir bozukluk sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekerinin yol açtığı birkaç grup hastalığı tanımlamak için kullanılan ortak bir terimdir.

Tip 1 Diyabet | Tip 2 Diyabet

Diyabet ya insülin üretiminin azalması yüzünden (Tip 1 diyabette) ya da insülinin etkisine karşı direnç gelişmesiyle (Tip 2 diyabette ve gestasyonel diyabette) oluşur. Her iki durum da sonuçta kan şekerinin yükselmesine (hiperglisemi) neden olur. Aşırı miktarda idrar üretimi diyabetin akut (iveğen) belirtilerinin başında gelir ve bu durumun başlıca sorumlusu hiperglisemidir.

Susama ve sıvı tüketimin artması ise aşırı idrar üretimini dengeleme çabasının bir sonucudur. Görmenin bozulması, açıklanamayan kilo kayıpları, yorgunluk ve enerji metabolizmasındaki değişiklikler ise diyabetin öteki belirtileridir.

Tüm diyabet vakalarının yaklaşık %1-5’ini yalnızca tek bir gendeki tek bir mutasyon (değişinim) sonucu oluşmuş monogen (tek bir genden kaynaklanan) hastalar oluşturur (örneğin, Gençlerde görülen erişkin tipli diyabette (MODY).

1921 yılında insülinin kullanıma girmesinden bu yana diyabetin tüm türleri tedavi edilebilmektedir ancak kesin bir tedavisi yoktur. İnsülinin şırınga, insülin pompası ya da insülin kalemleri ile enjekte edilmesi Tip 1 diyabetin en temel tedavi yöntemidir.

Tip 2 diyabet ise diyet, antihiperglisemik (şeker düşürücü) ilaçlar ve insülin takviyesi ya da bunları bir arada kullanarak kontrol altında tutulur.

Diyabet (Şeker Hastalığı) Tedavisinde Karşılaşılacak Komplikasyonlar

Diyabetin kendisi ve diyabette kullanılan tedavi yöntemleri pek çok komplikasyonlara (karmaşıklıklara) yol açabilir. Eğer hastalık iyi kontrol edilmezse hiperglisemi, ketoasidoz ya da nonketotik hiperozmolar koma gibi akut (iveğen) komplikasyonlar gelişebilir.

Hastalığın uzun sürede ortaya çıkan (kronik, süreğen)) komplikasyolarının başlıcaları ise; dolaşım sistemi (kardiyovasküler) hastalıkları (hipertansiyon, kalp yetmezliği ve ateroskleroz gibi), kronik böbrek yetmezliği (nefropati), körlüğe sebep olabilen retina hasarı (retinopati), çeşitli tiplerde sinir hasarları (periferik nöropati) ve yara iyileşmesini geciktiren ve impotense sebep olan mikrovasküler bozukluklar sayılabilir. Özellikle ayaklarda gelişen dolaşım bozukluklarının sonucu olarak ortaya çıkan yara iyileşmesinin gecikmesi, ampütasyon ile sonuçlanabilir. 

Diyabetin uygun şekilde tedavi edilmesinin yanı sıra, kan basıncı kontrolüne yeterince önem verilmesi ve hayat tarzının iyileştirilmesi (sigara içmemek ve kilo kontrolü yapmak gibi) bu kronik komplikasyonların pek çoğunun oluşturduğu riskleri azaltabilir. Bazı ülkelerde travma (yaralanma) sonucu oluşmamış ampütasyonların ana sorumlusu ve yaşlılığa bağlı olmayan körlüklerin de en önemli sebebi diyabettir. Amerika Birleşik Devletleri’nde böbrek diyalizi hastalarının yaklaşık %45’ini diyabetik nefropati hastaları oluşturmaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.