50 Yaşın Üzerindeki Kadınların Meme Kanserine Yakalanma Riski Yüksek

50 Yaşın Üzerindeki Kadınların Meme Kanserine Yakalanma Riski Yüksek

Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. M. Kemal Dursun, 50 yaşın üzerindeki kadınların meme kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. M. Kemal Dursun, 50 yaşın üzerindeki kadınların meme kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından meme kanseri hakkında bilinçlendirme ayı dolayısı ile açıklamalarda bulunan Medical Park Tokat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. M. Kemal Dursun, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ifade etti. "Meme kanserinin tanısı ne kadar erken konursa, tedavi edilmesi o kadar kolay ve iyileşme şansı da o kadar yüksek olur" diyen Dursun, "Birçok kadın için meme kanserinin ilk belirtisi memede yumrudur. Ancak 10 meme yumrusunun 9'u iyi huyludur. Bu kanser olmadığı anlamına gelmektedir. Ancak bir yumru fark ettiğinizde zaman kaybetmeksizin doktorunuzu görünüz" açıklamasını yaptı.

Meme kanserinde yaşın önemine dikkat çeken Dursun, "Yaşınız ne kadar ileri ise, meme kanserine yakalanma açısından o kadar risk altındasınızdır. Bu nedenle, mamografi yaptırmaya devam etmek anlamlı olacaktır. Eğer 50 yaşından daha genç iseniz meme kanseri oluşumu riskiniz çok düşüktür. Genç kadınlar için yapılan mamografilerin okunması daha zordur, çünkü bu kadınların meme dokuları daha yoğundur. Bazı kadınlar, hatalı bir gen ya da ailede hastalık öyküsü nedeniyle meme kanseri açısından daha yüksek risk altındadır. Bu kadınlar daha genç yaşta, taşıdıkları risk düzeyine bağlı olarak, MR, mamografi ya da her iki yöntemi birlikte kullanmak suretiyle taranabilirler. Eğer meme kanseri açısından yüksek risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuzla görüşünüz. Sizi taşıdığınız risk açısından değerlendirebilecek bir genetik uzmanına yönlendirecektir. Her 3 yılda bir mamografi yaptırıyor olsanız bile, yine de göğüslerinizin normalde nasıl göründüğü ve nasıl hissedildiğinden emin olmalısınız. Birçok meme kanseri, kadınların kendileri tarafından tespit edilmektedir. Meme kanserinden kaynaklanabilecek herhangi bir belirti fark ederseniz bir sonraki mamografinize kadar beklemeden ve zaman kaybetmeden doktorunuza görününüz" diye konuştu.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.