Adana Kozan Eskimantaş Köyü

Adana Kozan Eskimantaş Köyü

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Kozan'ın en eski köylerinden bir tanesidir. Osmanlı'nın son, Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde bölgeye Kargapazarı denmiştir.

Bugünkü eskiden Kargapazarı denilen bölgedeki köylerin en büyüğü Eskimantaş'tır. Yerleşmenin haricinde, Kozan'a varılmadan önceki son duraklama yeri olarak kullanılmış olduğu düşünülmektedir. Günümüzde Eskimantaş, bölge köylerinin en büyüğü olmasıyla bölgenin lideri durumunda olmasının yanı sıra Kozan'ın önemli yaylalarından biri olma özelliğini taşır.
İçli köfte, bazlama, börek, mantı, köyün meşhur yemeklerindendir. nar beyaz incir hurma zeytin de yetişmektedir
Adana iline 85 km, Kozan ilçesine 15 km uzaklıktadır.
Eskimantaş; Selamuşağı, Yunuslar, Toramanlı, Hopur, Sarılarderesi ve Ahmetkahlar olmak üzere 6 mahalleye ayrılmıştır..


Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ancak Toroslar'da bulunması dolayısıyla dağlık olması sebebiyle; bunaltıcı sıcakları yoktur, genel olarak serindir.
Köyün ekonomisi tarıma dayanmaktadır. halkın çoğunluğu büyük ve küçükbaş hayvancılık yapmaktadır. Arazilerinin dağınık ve küçük ölçekli olması profesyonel bir çiftçilik yapılamamasına neden olurken yine de bahçecilik konusunda önemli ilerlemeler kaydetmiş özelliklede trabzon hurması yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır. Bunun yanı sıra zeytin, nar,incir,elma,armut.. gibi meyvelerde bulunmaktadır. Son zamanlarda halkın bir kısmı arıcılık sektörüne yönelmiş ve iyi ilerlemeler kaydetmiştir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Köyde, ilköğretim 3. sınıfa kadar vardır. ancak diğer sınıflar için taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi vardır ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Jandarma karakolu bulunmaktadır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.