Adana Kozan Işıklı Köyü

Adana Kozan Işıklı Köyü

Işıklı, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Köy aslen Eski Kabasakal (Memi köyü) köyünden inenlerden oluşturulan bir köydür.

Köyde bulunan eski evlerin yapı tarzlarından kaynaklı olarak bir zamanlar Ermeni yerleşimi olduğu düşünülmektedir.Köyde tipik olarak bölgenin kültürü hakimdir. Ancak narenciye bahçelerinde çalışan (yerel halk tarafından bekçi olarak tanımlanan)ve genellikle başka bölgelerden göç etmiş ailelerce farklı kültürel özelliklerle karşılaşılmaktadır. Köyde şenlik, piknik vb. herhangi bir kültürel etkinlik yapılmamakla birlikte, köy meydanında toplanan halk arasında sosyal iletişim sağlanmaktadır.

Bayramlarda dışarıda yaşayan köylülerin gelmesiyle birlikte hareketlenen sosyal hayat son yıllarda verilen göçler nedeniyle neredeyse bitme noktasına gelmiştir.

Adana iline 60 km, Kozan ilçesine 9 km uzaklıktadır. Toros dağları ile Çukurova'nın birleştiği bir lokasyonda yer alan köyün içerisinden "Deli Çay" adı verilen bir akarsu geçmektedir.

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Bölgede hakim olan narenciye bahçelerinin, köyün etrafını sarması sebebiyle nadiren rüzgar esmektedir. Bu sebeple özellikle yaz aylarında oldukça bunaltıcıdır. Köy sınırlarında bulunan akarsu sebebiyle kış aylarında don olayına karşı bölgedeki diğer yerleşimlere göre daha dayanıklıdır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ekonomik anlamda narenciye üretimi oldukça geniş bir paya sahiptir. Ayrıca mısır,buğday, karpuz ve sebze üretimi de yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Son yıllarda devlet teşvikleriyle narenciye haricinde de çeşitli meyve türlerine yönelik üretim yapılmaya başlanılmıştır. Köyün sınırları içerinden geçen yol üzerinde sergi tarzında tezgahlarda köyde üretimi gerçekleştirilen ürünlerin satışı yapılmaktadır. Büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu köyde kümes hayvancılığı da yapılmaktadır. Ayrıca arıcılık yaparak geçimini sağlayan aileler de mevcuttur. Köyün ana mahallesinde bir adet bakkaliye de bulunmaktadır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2014 - Vahdettin Sarı
2009 - Hakkı Çolak
2004 - Hakkı Çolak
1999 - Fehmi Tan
1994 - Fehmi Tan
Köyde bulunanilköğretim okulu taşımalı eğitime geçilmesinin ardından atıl duruma geçmiştir. Köyün doksanlı yıllardan itibaren içme suyu şebekesivar ancak kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köy Üç Mahalleden Oluşmaktadır (Yeniköy,Çolakhasan Ve Merkez Işıklı'dır)

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum