Adıyaman Çaylı Köyü

Adıyaman Çaylı Köyü

Çaylı (KAKURTLU) Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Çaylı kuşe ismiyle anılsada kuşe aşiret değil dağ köylerinde göçer olarak çaylıya yani eski ismi kakurtluye gelerek yerleştiler,kakurtlu eski yerleşim birimidir.

Kuşelerle bir ilgisi olmayıp eski yeleşimciler,Hacı ali,Osmanı Köçı,Avdi ğuçe,Emine oğulları Ehmedi Ave (Karakuşlar) ,Avdıklar,Haskanlar,Keyiler,Rahmaler,Gölukler.
,atatürk barajın gelmesiyle köy dağılıp eski aileler taşaınıp tarlası olan kuşe ailesi dağın yamacın yeni çaylı köyunu kurmuştur yıl 1993 tur.Çaylı (Kakurtlu) Cumhuriyetten önce ve hatta Osmanlı İmparatorluğu zamanında yerleşmiş bir köydür.
Çaylı'nın dağ tarafında Kav Aşiretine bağlı Hüseyinka koluna bağlı kimseler tarafından kurulmuştur.
Hüseyinka (Kuşe giller )aynı zamanda kökeni bir ziyarete bağlıdır. Ziyaretin adı ; (Kaviker) bu zat şimdi Gomi Sarmıka 'dadır. Zatın ziyaretçileri ve kurban kesimleri çoktur.
Kuşe giller önce Dirintil Köyüne yerleşmişler sonra bu köyden tarım elverişli olmadığı için 20 km aşağısı olan Fırat'a doğru ilerlemişler. Şimdiki köy olan Çaylı'yı kurmuşlar , büyüklerden öğrendiğiklerimizden yola çıkarak köyün çoğu Kuşe gillerden olduğu görülmüştür.Hatta aynı şekilde durumu devam ettirmektedirler. Kendilerine taraftar sağlamak için bazı kalabalık ailelere tarla vermişlerdir. Köye yerleşmelerine izin vermişlerdir.Çaylı eski Samsat ve Adıyaman arasında hem ilçeye hemde ile 20 km uzakta olduğu için gelen ve gideni çok olmuştur. Yerleşimide elverişli olduğu için çoğu köyün yolu Çaylı'dan geçer. Arazileri çok düz tabanlı olduğundan dolayı verimi de çok olmuştur.Aynı zamanda Adıyaman'ın en çok tütün,pirinç,pamuk üretiminde ilk sıradaydı . Ekonomi durumu çok iyi olan bir köydü . Köyün etrafından çaylar geçmekteydi. Bu çayların adı; Halbuzi Çayı Dahriye Çayı ve Ziyaret Çayı mevcuttu. Köy bir yarımada hüyetindeydi aynı zamanda köyün su değirmenide vardı.
Köyün iklimi, kara iklimi etki alanı içerisindedir. 1990 yılından sonra Atatürk barajı'nın etkisiyle iklimi biraz nemli bir özellik kazanmıştır.
Çaylı Köyü sosyal bir köydü . Köyde futbol , voleybol oyunları oynanmaktaydı. Futbol ve Voleybol sahaları vardı.
Adıyaman ilinde ilk amatör takım kuran köydür.Ve çok başarılı sezonlar geçirmiştir.
Eğitimde ilkokulun erken yapılmasıyla eğitim düzeyi çok yüksek bir köydü. Okumuş adamları çoktur.Köyün ekonomisi tarım,hayvancılık ve balıkcılığa dayalıdır.Ve ekonomi yönünden çok iyi bir köydür.
Geleneksel olarak devamlı muhtarlıkla idare ediliyordu. Yaşlıların anlattıklarına göre çok köy Çaylı'ya bağlıydı. Hemen hemen
köylerin merkezi durumundaydı.Bir zamanlar köyde Jandarma Karakolu varmış , muhtarlık devamlı Kuşe giller tarafından yapılmaktaydı.
Muhtarlıklar
2004 - CELAL KILINÇ
1999 - HACİ KILINÇ
1994 - ABUZER KILINÇ
1989 - SÜLEYMAN KILINÇ
1984 -Süleyman KILINÇ
Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ama kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köye ait bir camii vardır.
İmamlar:
1-Abuzer töken
2-Hacı TEKİN
3-Ahmet TEKATLI


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.