Ağrı Patnos Üçoymak Köyü

Ağrı Patnos Üçoymak Köyü

Üçoymak Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Üçoymak, Ağrı ilinin Patnos ilçesine bağlı bir köydür. Badişan deresi köyün hemen altından geçmektedir. Köy, Doğu Anadolu Bölgesi’nin,Yukarı Murat bölümünün Fırat havzasında yer alır. Patnos ovasının tam ortasında yer alan köy, ilçe merkezinin güneybatısında olup ilçeye 13 km uzaklıktadır. Hafif eğimli (%1) bir arazi üzerinde kurulmuş olan köyün eğimi kuzeyden güneye, batıdan doğuya doğru gidildikçe artmaktadır. Sınırları kuzeyden Akyemiş (koro), güneyden Doğansu, doğudan Oyacık ve batıdan Düzceli arazileri ile çevrilidir.

Ağrı-Muş yolu köyün arazisinden geçmektedir. Badişan deresi köyün arazisinden geçip köy yerleşkesini teğet geçmektedir. Arazi alüvyon yapıdadır. Köy yerleşim yeri Ağrı-Muş (Patnos-Malazgirt) yolundan 2 km'dir. Köyün bitki örtüsü çok yıllık otsu ve odunsu bitkiler olan step ve bozkırlardan oluşmakta ve bu bitkilerin yaprakları dikenli,küçük ve derimsi yapıda kuraklığa dayanıklı olan bitkilerden husule gelmektedir. Bölge daha önce ormanlarla kaplı iken hayvancılık sebebiyle ormanlar yok olmuştur. Merada kelenkosi, kelenzer, kenger ve geven çokça görülmektedir. Altı ay boyunca don olayı söz konusudur. (1.Kasım-1.Mayıs). Kış aylarında geceleri şiddetli ayaz olur, badişan deresinin kenarında olmasındandır ki kış geceleri genellikle sis olur. Köyde ortalama rakım 1600 metredir. Çok soğuk ve uzun süren kış mevsimi ile özdeşleşmiş karasal iklim hüküm sürmektedir. Yılda ortalama 28 gün kar yağmakta ve bu kar ortalama olarak 5 ay boyunca yerde kalmaktadır.

Yıllık ortalama sıcaklık 6 derece ve yıllık ortalama yağış ise 500mm’dir. Köyün ekonomisini, temel geçim kaynağını tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Tarımda arpa, buğday ve şeker pancarı üretilmektedir. Ayrıca hayvancılık yaptıklarından dolayı yonca üretimi ve buna ilaveten çayır otu elde edilmektedir. Köyde ilköğretim okulu 1984 yılında yapılmıştır. Daha önce çocuklar okula gitmek için doğansu, daha sonra oyacık ve son olarak da akyemiş köyüne gitmekteydiler. Elektrik 1987 yılında gelmiştir. Köyün tümüne telefon şebekesi 2000 yılında çekilmiştir. Kanalizasyon,Ptt acentesi ve Sağlık ocağı bulunmamaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.