Ağrı Patnos Zirekli Köyü

Ağrı Patnos Zirekli Köyü

Zirekli Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Zirekli,(Zireli olarak da bilinir), Ağrı ilinin Patnos ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı il merkezine 113 km, Patnos ilçesine 33 km uzaklıktadır. Köy Ağrı , Van ve Bitlis illerinin sınırına komşudur. Köyün doğusunda “Şerefli Köyü”, batısında “Gökçeali(karabulak) Köyü”, kuzeyinde “Gönlüaçık Köyü”, güneyinde “Aktepe Köyü” ve güney doğusunda “Mollafadli Köyü” bulunmaktadır. Köy geniş bir ova üzerinde kurulmuş olup, 1 km doğusunda bulunan dağlar haricinde çevresinde herhangi bir yükselti bulunmamaktadır. Sadece kuzey yönünde 10 km mesafede “Süphan Dağı” bulunmaktadır.

Köy, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köy yaklaşık 250 haneden oluşmaktadır. Yaklaşık nüfusu 1500' dür. Köyden özellikle Ankara ve İstanbul’a göç olmaktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ekilen tarım ürünlerinde tahıllar ilk sırada yer almaktadır. Bunun yanında sulu tarıma dayalı olarak; patates, fasulye ve çeşitli sebzeler az miktarda da olsa yetiştirilmektedir. Kış aylarının soğuk ve uzun sürmesi sebzeciliği olumsuz yönde etkilemekte, meyvecilik yapılmasını ise engellemektedir. Ayrıca endüstri bitkilerinden olan şeker pancarı yetiştiriciliği köy tarımında önemli bir yere sahiptir.

Köyde çevre köylere örnek teşkil edecek derecede ağaçlandırma çalışmaları yapılmaktadır. Kavak, söğüt, akasya, iğde ve çok az miktarda meyve ağaçları yetiştirilmektedir. Köyde, 8 yıllık ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stablize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde iki tane ortak çeşme olup kaynağın kurumasından dolayı bir tanesi kullanılamayacak durumdadır. Evlere su şebekesi çekilmiş durumda olduğundan genelde şebeke suyu kullanılmaktadır.

Köyden geçen dere, köyün sulu tarımında önemli bir yer tutmaktadır. Köyün yerleşimi, doğudan batıya doğrudur. Altyapısız ve plansızdır. Evler genellikle tek katlıdır. Avlu içinde ev ve ahırlar bitişik düzendedir. Ekmek yapmak için dışarıda ve içeride tandırlar bulunmaktadır. Önceleri evler taş ve kerpiçten yapılan, üzeri dal, kamış ve doğadan temin edilen çorak toprakla örtülü kagir evlerdenken günümüzde betonarme ve üzeri saç çatılı modern evler yapılmaktadır. 

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.