Ağrı Tutak Karacan Köyü

Ağrı Tutak Karacan Köyü

Karacan Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Karacan, Ağrı ilinin Tutak ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 63 km, Tutak ilçesine 23 km uzaklıktadır. Kuzey,batı ve güney tarafları dağlarla çevrili doğu ve güney doğu tarafı açaıktır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Karacan köyü kuruluş tarihi bilinmeyen ama kuruluş tarihi 1300'lü yılları bulan eski bir köydür.

Karacan köyü şu an Tutak ilçesine bağlı olup yaklaşık 100 haneli bir köydür. bu hane sayısının 1900'lü yıllarda 600-700 hane civarında olduğu söylenmektedir. Köyün yeri olarak tutak,malazgirt,karayazı ortalarına düşmektedir. köyün aşağısı düzlük ova olup aşağısından ufak bir çay geçer doğusunda xevê köyü iki köy arasında nawala dêre vardır. Kuzeyinde bışe köyü batısında kawma köyü vardır her iki köy arasında sofia çayı geçmektedir. Güneyinde ise ade ve muşya köyleri vardır köyde eskiden ermeniler ezidiler ve kürtlerin aynı anda yaşadığı bilinmektedir. Köy 1965 yılına kadar malazgirt ilçesine bağlı olup bu tarihten sonra tutak ilçesine bağlanmıştır.ayrıca köyün Elxêz adında birde mezrası var. Köyün gerçek adı ise QERECAN'dır. Tarihi yerleri olarak şunları sıralaya biliriz; 1- Nawala dêre 2- Gıloveri tepesindeki kalıntılar 3- Kevre zozo 4- Köyün kendi içi.

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.