Akçaabat Meşeli Köyü

Akçaabat Meşeli Köyü

Meşeli, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Meşeli, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalleye ilk yerleşim Osmanlı döneminde 1840 yapılmıştır. Eski ismi"Kaleğra"dır. Kaleğra adı, anlam itibarıyla Meşeli adıyla alakalıdır.

Mahallenin Adı: KALEĞRA, Önerilen ad: Beşirli, Verilen ad: Meşeli, meşeli mahallesi Trabzon yöresine özgü tüm ögeleri bünyesinde barındıran Akçaabat meşeli mahallesi kendine has gelenekleri şunlardır. Kemençe, Davul-Zurna ve Bağlama geleneksel çalgılardandır. Kalandar Hıdrellez Mart Dokuzu Alaturbi

Trabzon iline 19 km, Akçaabat ilçesine 8 km uzaklıktadır. Kavaklı deresi vadisinin 7 km iç kesiminde yer alan Meşeli mahallesi, doğudan Ağaçlı, batıdan Kaleönü köyleriyle güneyden Darıca ve Kavaklı beldelerinin ortasında kalır. Kuzeyden Hıdırnebi Kayası'nın eteklerine dayanır. Köy yüksekçe bir tepe ile bu tepenin doğu yamacında kurulmuştur.

Karadeniz iklimi hüküm sürer. Yazları serin ve kışları ılık, her mevsim yağışlı geçer. Güneye dağlık bölgeye varıldıkça iklim sertleşir. Kıyıda yağmur olarak görülen yağış yüksek yerlerde kar şekline dönüşür. Senelik yağış miktarı 730 mm ile 1680 mm arasında değişir. Merkez ilçede senede ortalama 3 gün kar yağar ve 7 günü karla örtülü kalır. Senenin 140 günü yağışlı geçer. Şimdiye kadar en soğuk -7,4 °C(9 Şubat 1929) ve en sıcak 38,2 °C (20 Ağustos 1941) tespit edilmiştir.

Osmanlı döneminde buraya ilk yerleşenler Beşiroğlu, Pehlivanoğlu, Köroğlu, Hacısalihoğlu, Saraloğlu, Pakoğlu ve Velioğlu (Altun) aileleridir. Bu aileler ve onlardan sonra gelenler Hacısalihoğlu, Cezayirlioğlu, Caferoğlu, Çavuşoğlu, Velioğlu, Afacan, Baş, Çelik, Duma, Eraslan, Gurbetli, Hancı, Kaba, Karakuş, Karakullukçu, Öztaşçı, Pak, Pehlivan, Sarali, Savur, Şener, Şentürk, Tiryaki, Talip, Türk soyadlarını aldılar.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

TRABZON'UN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

TRABZON HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TRABZON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.