Akçaabat Ortaalan Köyü

Akçaabat Ortaalan Köyü

Ortaalan, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Ortaalan, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir köy. Trabzon iline 26 km, Akçaabat ilçesine 13 km uzaklıkta yer almaktadır. Rakımı 410 m'dir. 

Söğütlü deresi vadisinin orta kesimlerindeki Şinik, Acısu, Ambarcık köyleriyle Dörtyol beldesinin Karacakaya ve Pazarcık mahalleleri arasında yer alır. Köy nüfusuna kayıtlı olanlar Ayvaz, Bostan, Çalık, Çavuş, Çelik, Demirci, Dil, Kuş, Okumuş, Özbaysal, Şen, Popal, Türk, Yazıcı soyadlarını almışlardır.

Demokrat Parti döneminde İçişleri Bakanlığı'nın 25 Haziran 1958 gün ve 22105-7304 sayılı genelgesiyle ülkedeki Rumca ve Ermenice köy adları Türkçe adlarla değiştirildi ama Arapça ve Farsça köy adlarıyla semt, mezra, yayla adları olduğu gibi kaldı. Bu genelgeyle eski adı İpsil olan bölge de Ortaalan yapılmıştır.[2] 1800 yılına ait bir kaynakta ise buranın adı  Hypsêlê(Yun. yüksek ) olarak geçmektedir.

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi mevcuttur. Ayrıca mahallede inşaatı bitirilen 4 katlı bir hastane binası yer almaktadır [kaynak belirtilmeli]. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Akçaabat Ortaalan Köyü Tarihçe

Köyümüz hakkında çok sağlıklı bilgi olmamasına rağmen köyün Osmanlı Döneminde Kurulduğu bilinmektedir.

Akçaabat Ortaalan Köyü Kültür

Köyün gelenek ve görenekleri çoğunlukla Karadeniz kültürünün etkisi altındadır. Düğünler çoğunlukla yöresel oyunları içeren ve davul ve zurna çalınarak oynanan horon oyunu ile gerçekleşir.Düğünlerde silah atmak yöresel kültüre ait olan ama yavaş yavaş terk edilen özellikler arasındadır.Gelin evden çıkarken gelin tarafı damat tarafından bir miktar para alır ve bunu da çoğunlukla çocuklar yapar.Düğün öncesi kına gecesi düzenlemek köy adetleri arasındadır. Eskiden düğünler çoğunlukla evlerde yapılırken günümüzde daha çok düğün salonlarında yapılmakta ve geleneksel motifler ne yazık ki gittikçe ortadan kalkmaktadır.

Yöresel çalgı aracı olarak Davul, zurna ve kemençe çalınmaktadır.

Ölüm sonrasında cenaze törenleri genellikle 3 gün sürer ve bu süre içinde cenaze evi taziyeleri kabul eder. Bu üç gün boyunca sabah mezarlıkta ve akşam ya cami ya da evde olmak üzere Kura-ı Kerim okunur. Son akşam ise camide mevlid okutulur…

Köyde konuşulan dil  Karadeniz şiveli Türkçedir

 Yöresel  yemekler Karadeniz mutfağının bütün özelliklerini taşır ancak git gide bu yemekler sık yapılmamaya başlandığı için kültür zaafı olarak göze çarpmaktadır..

Akçaabat Ortaalan Köyü Coğrafya

Köyümüz Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlıdır. Trabzon iline yaklaşık 25 km,  Akçaabat ilçesine ise yaklaşık 18 km uzaklıktadır. Şinik, Acısu, Ambarcık köyleriyle Dörtyol beldesinin Karacakaya ve Pazarcık mahalleleri arasında yer alır.

Akçaabat Ortaalan Köyü İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Akçaabat Ortaalan Köyü Nüfus

 Ekonomik zorlukların getirdiği  baskıyla bütün Karadeniz bölgesinde olduğu gibi köyümüzde de büyük şehirlere ve yurtdışına göç söz konusudur. Yaz mevsiminde köyü ve Trabzonu ziyarete gelen köylülerimiz 3 ay gibi bir süre için nüfus yoğunluğunu arttırmaktadır. 

Akçaabat Ortaalan Köyü yıllara göre yerleşik nüfus verileri;

Yıllar           Toplam        Erkek        Kadın

2009               394              176            218

2008               416              186            230

2007               397              184            213

Köyümüzde; Ramazanoğlu, Ayvazoğlu, Bayraktaroğlu, Çaloğlu, Demircioğlu, Develioğlu,Kasapoğlu, Topaloğlu, Mollaoğlu sülaleleri vardır. Bu sülaleler köy nüfusuna kayıtlı olarak; Altunbaş, Ayvaz, Bostan, Çalık, Demirci, İşçi, Okumuş, Özbayrak,Topal, Türk ve Yazıcı soyadlarını taşımaktadırlar

 Akçaabat Ortaalan Köyü Ekonomi

Köyümüzün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yavaş yavaş artan fındık bahçeleri ekonomide etkisini artırarak ana gelir olmamakla birlikte yan gelir kaynağı haline gelmiştir. Köyümüzde, evde ve tarlada çalışma ve toplanan mahsülleri taşıma işi ağırlıklı olarak kadınlar tarafından yapılmaktadır. Erkekler ise genelde sıva, tuğla örme, çatı, tavan ye taban döşeme, boya, elektrik ve su tesisatı ve benzeri ustalıklardan oluşan inşaat işleriyle; bunun yanında bir kısmı minübüs ve kamyon şoförlüğü yapmaktadır.. Ayrıca köyümüzün önemli bir bölümü de son dönemlerde eğitime verilen önemle; doktor, öğretmen vb. memuriyetlerde söz konusudur ve sayıları gittikçe artmaktadır.

Akçaabat Ortaalan Köyü  Altyapı bilgileri

Köyümüzde, ilköğretim okulu mevcuttur ancak artan göç sebebiyle azalan öğrenci sayısı, eğitimin ilerleyen yıllarda taşımalı eğitime geçme eğilimi içerisinde olduğunu göstermektedir. Sağlık ocağı vardır ancak kullanılmamaktadır. Sadece bir ebe görev yapmaktadır..  Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyümüzün 3 camisi mevcuttur. Köyümüzde içme ve sulama suyu ihtiyacını herkes kendi imkanlarıyla karşılar. Su şebekesi mevcut değildir. Ayrıca bazı yerlerinde menfez, köprü vb. faaliyetlerle sel ve su taşkınlarına önlem alınmış; buna bağlı olarak kanalizasyon çalışması yoktur.

TRABZON'UN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

TRABZON HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TRABZON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

KÖYÜN WEB SİTESİ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.