Altınyayla Gümüşdiğin Köyü Video

Gümüşdiğin, Sivas ilinin Altınyayla ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 84 km, Altınyayla ilçesine 3 km uzaklıktadır.Diğer adıyla kervansaraylar bölgesi; arazi bakımından düzlük ovalık alana sahip olan mevki seferler esnasında dinlenme konaklama için ç

Gümüşdiğin, Sivas ilinin Altınyayla ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gümüşdiğin Köyü Resimleri ve gümüşdiğin köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Altınyayla Gümüşdiğin köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gümüşdiğin köyü son dakika gelişmeleri, Gümüşdiğin köyüne özgü yemekler, Altınyayla Doğupınar köyünün tarihi, Gümüşdiğin köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gümüşdiğin köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Akıncılar Gümüşdiğin Köyünde doğan biri var mı? Altınyayla Doğumlu Ünlüler Kimler?

Altınyayla Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Altınyayla Sivas Arası Kaç Km? Altınyayla Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Altınyayla Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

GÜMÜŞDİĞİN KÖYÜ GENEL BİLGİLER

Gümüşdiğin, Sivas ilinin Altınyayla ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 84 km, Altınyayla ilçesine 3 km uzaklıktadır.

Diğer adıyla kervansaraylar bölgesi; arazi bakımından düzlük ovalık alana sahip olan mevki seferler esnasında dinlenme konaklama için çok uygundu.

Selçuklu sultanı 1.Gıyasaddedin keyhusrev her doğu seferi, moğollarla savaşa gitmeden önce konaklama yapar ticaret yollarını kontrol ederidi doğudan batıya uzanan kral ticaret yolu bu köyden geçmekteydi normalde bir kervansarayla digeri arasında 40 deve günü mesafesi olurken bu bölgede sayısı tam belli olmasada 4 adet kervansaray mevcuttu 1.guyaseddinden sonra moğol savaşına Sultan Aladdin keykubad mücadele etti erzurumu kuşatan moğolları durdurmak için yola çıkan keykubad bu köyde konaklamayı çok severdi çünkü bereketli topraklardı tüccarların alışverinden çok hoşnut olurdu.

Avlanmak için bu bölgece intikal ederdi keklik etine çok düşkün oldugundan bu bölgenin keklik eti onun için çok lezzetli olurdu. Selçuklunun konaklama esnasında moğol saldırısına uyrayan bölgede katliam yapıldı bölgenin yaşayan halkının bir kısmı kılıçdan geçildi bir kısmı kaçtı mogollarla çetin savaş veren selçuklu sultan Aladdin seferdeyken burayı savundu birçok şehidin mezarı bu köy toprakları aktında yatmaktadır. Çıkan kalıntılar sivas arkeoloji müzesinde.

selçuklunun yıkılmasıyla bölgeyi koruyamayan Alladdin oğlu 2.Gıyaseddin bölgeyi moğollara bıraktı ticareti alt üst eden mogollar köyü yagmalayıp yıktı Daha sonra osmanlının doğuşuyla orhan gazinin anadoluyu kuşatmasıyla ticaret yeniden canladı bölge itibarını korudu osmanlı döneminde döneminin parlak yılarımı yaşayan bölgeye anadolunun ilk gümüşden işlemeli duvarlarıyla uzakdan bakdıkça parlamasıyla tüççarların dikkatini çeken gümüşhan yapılmıştır köyün ismide buradan gelmektedir daha sonra göçebelerin ugrak noktası olarak çadır kentler kurulmuştur 16 yy sonlarına doğru yeni ticaret yollarının kullanılmasıyla bölge unutulmuştur.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar