Amasya Gümüşhacıköy Beden Köyü

Amasya Gümüşhacıköy Beden Köyü

Beden Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Beden, Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 78 km, Gümüşhacıköy ilçesine 8 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Beden Köyümüz Anadolunun diğer köylerinin güzelliği kadar beden de güzeldir tam yaşanacak bir yerdir,lakin Türkiye genelinde hayvancılığın ve tarımın çökertilmesi genç nüfüsu büyük şehirlere göçe zorlamıştır köyümüz bu günlerde emekliler köyü olmuştur.Yıllar öncesine baktığımız zaman özellikle yaylacılığı ile çok ünlüdür.Köyümüz insanları gerek büyük şehirlerde,gereksede köyde sivil toplum örgütlenmesini kendilerine bir görev bilmiş geçmişten günümüze gelenk ve göreneklerimizi (ananelerimizi)yaşatma geyreti içersindeler henüz yeni olmamıza rağmen hem köyde hem de Ankara ve istanbulda köy derlerini oluşturmuşlardır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

İştanbuldaki derneğimiz Beden köylüler Sosyal Yardımlaşma Derneği adı atlında varlığını sürdürmektedir 2005 yılında kurulmasına rağmen İstanbul gibi büyük bir kentte köylülerimizi ve bizim dışımızdaki komşu ilçelerden köylülerle bir araya gelebilmeyi kendilerine bir görev bilmiş,yine köylülerimizi yoz kültürden uzak tutma,halk kültürünü ise daima geliştirmek için var olan çabayı göstermişlerdir.Derneğiimiz Köyümüüzün çevre düzeninide unutmamış Dünyamız çöl olmasın sloganını rehber edinen dernek yönetimimiz köyümüze 2006 yılı içersinde köydeki yaşayan insanlarımızında katkıları ile 20.bin metre kare alanı ağaçlandırmıştır.Derneğimizin bağlantılı olduğu bire bir desteklediği (www.gumushacikoy.org)adlı internet sitesi ve Amasyalı gazetesi ilede sesini tüm dünyaya duyurma gayreti içersindedir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.