Amasya Gümüşhacıköy Kutluca Köyü

Amasya Gümüşhacıköy Kutluca Köyü

Kutluca Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Kutluca, Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesine bağlı bir köydür. 

Köy Oğuzların Selçuklu kolu olan Kınık Boyundandır. Kabaoğuz diye isimlendirilen köyler arasında yer almaktadır. Çalışkanlıkları ve mütevazilikleriyle ünlüdürler. Köy göçmen lideri Kutlu Bey tarafından 1300'lü yıllarda kurulmuştur.Kutlu Bey daha sonra Amasya'da Kutluşahlar Devletini kurmustur. Mustafa Kemal Atatürk Birinci Dünya Savaşı sonrasında bölge halkının Pontus ve Ermeni çetelerine karşı örgütlenmesini görmek için Havza'dan dönüşünde bu köye uğramış ve köy ileri gelenlerinden Kara Yusuf tarafından karşılanmıştır. 

Köy baklasıyla ünlüdür, bakla dolması bu köyün en önemli yemeğidir. Tüm Türk dünyasında meşhur olan Keşkek köyde her evde yapılmaktadır.Özellikle düğünlerde Müdür namıyla anılan köy bekçisi tarafından kazanlar doluşu pişirilerek konuklara ikram edilirdi. Köyde Türk töresine ait tüm folklorik ögeler vardır,sinsin, sarhoş,üçayak, madımak gibi gibi halk oyunları vardır. Davulcu Hüseyin, Metelik, Zurnacı Davut eskiden köy düğünlerinin vazgeçilmezleriydi. Köyde "Yunak" adıyla anılan küçük bir hamam mevcuttur, gelinler hala anne baba evinden kırmızı(al) bir şalla salavat ve naatler eşliğinde dışarı çıkarlar üzerlerine bereket getirsin diye darı dökülür. 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Sağdıçlık müessesesi devam etmektedir. Tarihi alan olarak: Kalecik tümülüsleri, gavur evi olarak adlandırılan alanda rum mezarlığı bulunmaktadır. Köyün 1881 yılında yapılmış olan güzelim ahşap camisi yıkılarak yerine örneği her yerde olabilecek sıradan bir cami dikilmiştir. Eski caminin duvarlarından çıkan çömlekler köylüler tarafından parçalanmıştır. Köyde hatırlanmak istenmeyen bir olay da eski adıyla İstir yeni adıyla Doğanköy'le yapılan mera savaşıdır. Savaş diyorum bu olay tam bir iç savaş olayıdır. Yayla merası yüzünden birbirine giren köy halkı çatışmayı ayırmaya gelen Çorum ve Amasya Jandarmasınında bu çatışmanın tarafı olmasıyla tam bir felakete sebeb olmuş insanlar ölmüş olay TRT haberlerine yansımıştır. Köyde bir kısım gençlerin yoğun gayretleriyle kütüphane kurulmuş kuruluş kararı muhtarlık defterine işlenmiştir.

Amasya iline 98 km, Gümüşhacıköy ilçesine 28 km uzaklıktadır.Köyün bir tarafında Çorum diğer tarafında Samsun sınırı bulunmaktadır. Yüksek bir platoda kurulmuş köyün çok vermli bir arazisi vardır. Köyde tarım yapılan arazi dışındaki alanlar ormanlarla kaplıdır. İçme suları boldur. Yakınlarında küçük sulama barajı bulunmaktadır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyde ne karadeniz kadar nemli ve yağışlı ne de Çorum kadar kurak ve sıcak bir hava vardır. Tam geçiş iklimidir. Yazları Aşurt bölgesi ifil ifil eser ihtiyarların dinlenme alanıdır. Kışları platoda olması sebebiyle iklim serttir. İlk bahar köyün en görülesi iklimidir. Tarlalardaki elmalar armutlar çiçek açar buğday tartalaları yemyeşildir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Eskiden keçi ve koyun sürüleri neredeyse her hanenin sürüsü olurdu son yıllarda büyükbaş hayvancılığa yönlendirilmişlerdir. Köyde sırasıyla, buyday, nohut, kuru fasulye, arpa, bakla, yulaf ve hayvan yemi olarak kullanılan fiğ ekilmektedir. Yaylacılık eski önemisini kaybetsede köyün yeni orta sınıf gençleri tarafından tekrar canlandırılmaya çalışılmaktadır. Tarlalar miras mevzuatı gereği sürekli bölünerek küçük parçalara bölünmüş tarımın verimliliği düşmüştür.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.