Amasya Taşova Yaylasaray Köyü

Amasya Taşova Yaylasaray Köyü

Yaylasaray Köyü hangi ilimiTaşova Gemibükü Köyüzdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yaylasaray, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 53 km, Taşova ilçesine 25 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Yeni adiyla Yaylasaray olan köy, gecmiş yillarda tasna olarak bilinirdi. Roma dönemi şehirlerindendir. Şehrin adi Tajna olarak bilinirdi. Savaşlar ve idari degişiklikler, art arda geldigi donemlerle birlikte , tasna osmanli hakimiyetine girdikten sonra, sehirdeki romaliliar terk etmek zorunda kalmişlardir. Şehir kuçulmekle birlikte disardan gelen turkler koye yerlesmişlerdir .Türkiyenin birçok coğrafyasında olduğu gibi, bir yerleşim alanına bir veya iki aile yerleştiğinde, büyük ve küçük baş hayvancılığına uygun otlaklar var ise, oranın hane halkı başka yerlerdeki akrabalarına haber vererek aynı alanlarda koloniler,oymaklar oluşturmaktadır.

haber-003.jpgvideogaleri-003.jpggaleri-004.jpg

Bu köyde; aynı şekilde, halkının %99'u Osmanlı döneminde akraba iken, soyadı kanununu çıktığında , soy isimler değişmiştir.Daha çok Tokat ve yöresinden gelen Yörük Türkleridir.Köyün tamamı aynı soydandır.Tarihi yerleri meşhurdur. Gevur evi ve İslam evi şeklinde 2 adet eski çağlara ait mağara yaşam alanı mevcuttur. Kılıç kayası mevkisinde bulunan yüksekşe kayalara oyulmuş doğal evlerdir. Bir nebze Amasyadaki Kıral mezarlıklarına benzediği söylenir. iki vadi arasında bulunan köy gerçekten görülmeye değer. Dört mevsim kuşların ses cümbüşünden dolayı , kuşlar vadisi de denilebilinir. Türkiye'de sayılı taş yapı camilerden birisi,bu köyde bulunmaktadır.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Yoğun bir şekilde Buğday ve Şekerpancarı üretimi yapılmaktadır. Ayrıca bamya üretimi de çok yaygındır. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta köyün ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır...

Düğünler : Sağdıç eşliğinde 3 gün , 3 gece sürer. Davulcu ve zurnacı eşliğinde düğün evine , komşular tarafından yemekler getirilir ve düğün aş evinde , gelen her ziyaretçiye yemek verilir. Düğünlerde eskiden olduğu gibi halen devam eden Sim sim oyunu oynanır. Misafir perver,çalışkan ve sosyal yönü kuvvetli olan köy halkı, büyük şehire göç etmiş, emekli olanlar geri dönüş yapmaktadır. Aile bireyleri okumaya özendirilmiştir. Yemekleri : Tarhana, Bamya Yemeği , Tandır Kebap, Osmanlı Pilavı, Tarhana Kızartması , Yaprak Üzüm Sarma Dolması, Nohutlu et yahnisi, Kaybak Mantısı,Helle çorbası, Üzüm hoşafı tatlısı, Un helvası, Meyveler: Amasya elması, Yazlık kışlık Armut, Ayva, Üzüm , Dut ,İncir Vs.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.