Amasya Yeşiltepe Köyü

Amasya Yeşiltepe Köyü

Yeşiltepe, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyün eski adı Kürtlercedit'tir.(Çevresindeki Esentepe ve Selimiye ile birlikte Yuvala adıyla anılmıştır. Halbuki Yuvala sadece Esentepe köyünü ifade eder ) Daha sonra coğrafi konumu dikkate alınarak Yeşiltepe ismi konmuştur. Yaşayanların soyu Kuzey Kafkasyaya dayanır. 1860'lı yıllarda Adige köyü olan Hajemikohable'den sürgüne tabi tutularak Karadeniz sahilinden buralara ulaşmış olan Abzah boyundan oluşan Çerkes köyüdür. Köydeki sülaleler: Neğoy, Laş, Koş, Yenemıko, Hatko, Tuv, Hoggon.

Yemek çeşitleri olarak genellikle çerkes örf ve adetlerine göre yemekler bol miktarda olup tabi günümüz yemekleride yapılmaktadır en sevilen yemekleri cerkes pastası ve şipsı,psı haluj cerkez peyniri ve şelame gibi geleneksel yemeklerdir. 

Amasya merkezine 56 km uzaklıktadır. Doğası yayla havası gibi olup ormanlık bi yapıya sahiptir arazisi engebeli olup genelde tarımcılıkla uğraşırlar.

Maden sahasında yapılan 6 adet sontaj çalışması ve sahanın jeolejik yapısı termik santralde kullanılabilecek 120.000.000 Ton 1200kgkalori - 2800kgkalori - 3900kgkalori arasında kömür yatakları tespit edilmiştir.
Köyde ilköğretim okulu var. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi vardır.köy içi parke taşı vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Kanalizason şebekesi 2007 yılında yapılmıştır,ilk öğretim okulu olmasına ramen nüfus azlığından taşımalı eğitim verilmektedir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum