Antalya Korkuteli Kozağacı Köyü

Antalya Korkuteli Kozağacı Köyü

Kozağacı Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Kozağacı, Antalya ilinin Korkuteli ilçesine bağlı bir mahalledir. 

Mahallenin ilk yerleşme yeri Yalınlıgediğidir. Cumhuriyetten önce mahallenin adı Yalınlıkebir dir. Bugünkü Cevizli mağaranın bulunduğu yerdeki ulu bir koz (ceviz ağacı) kalın gövdesinin çürümesiyle zaman içinde bu ağacın gövdesi küçük bir ev gibi kullanılmış hatta büyüklerin anlattığına göre bir kapısı olan bu ulu ceviz ağacında gece kalanlar bile olurmuş. Buna dayanarak cumhuriyetten sonra Kozağacı olarak mahallenin ismi değiştirilmiş. Komşu köyleri Mamatlar, Kızılaliler, Tatlar, Kayabaşı, Duraliler, Dereköy, Hacıyusuflar, Küçüklü ve Bahçeyaka'dır.

Köy, Antalya iline 100 km, Korkuteli ilçesine 40 km mesafededir. Mahallenin ortalama yüksekliği 1500 metredir. Mahallenin en yüksek noktası 2750 metre ile Ziyaret tepesidir. Mahallenin geniş yüzölçümü vardır. Bölgedeki en fazla toprağa sahip mahalledir. Mahallede çok fazla su kaynağı olmasına rağmen bir kısmı kullanılmaktadır. Su kaynakları üzerine Kozağacı Göleti ve Çağman Göleti olmak üzere DSİ iki gölet yapmıştır. Önemli ovaları : Tatovası, Göl, Çova, Kızlarovası, Kovanlı ve Benli'dir. Köy önü, Yayılgan, Çiğdemin düz, Dumanovası, Solban ve Kovanlı irili ufaklı ovalarımızdır.

Mahallenin ekonomisi DSİ tarafından yaptırılan Kozağacı Sulama Göleti ile birlikte tarımsal faaliyet ağırlık kazanmış olup tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Son yıllarda seracılığın yaygınlaşmasıyla birlikte hayvancılıktan tarıma geçilmeye başlanmıştır. İklimin soğuk olmasına rağmen seracılık artmaya başlamıştır. Mahallenin dağlarında önemli mermer rezervleri bulunmaktadır. Taş ocakları firmalar tarafından işletilmektedir.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ilk 3`e kadardır. 4. ile 8. sınıflar taşımalı eğitimden yararlanmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Fakat Sağlık personelinin belli günlerde köye gelmesiyle sağlık kontrolleri yürütülmektedir. Mahalleye ulaşımı sağlayan iki yol da asfalttır. Mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.