Araklı Yalıboyu Köyü Videosu

Araklı Köyleri Arasında yer alan Yalıboyu köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Yalıboyu Türkeli Köyü, Trabzon ilinin Araklköyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yalıboyu Köyü, Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Araklı yalıboyu Köyü Resimleri ve araklı yalıboyu köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında araklı yalıboyu köyünde doğan biri var mı? Araklı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Araklı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Araklı Trabzon Arası Kaç Km? Araklı  Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Araklı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

arakli-yaliboyu-koyu-6.jpg

Yalıboyu, Trabzon'un Araklı ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski adı Samayer'dir. 

O zamanın paraları ve altınları da mevcut olup bazıları çıkarılmış bazılarınında yerleri tespit olup çıkarılma aşamasındadır. Samayer ismi Rumlardan süregelen bir isimdir ki daha sonradan ismi Yalıboyu yani uzun sahil kesim ismini almıştır. Köy sınırları güneyinde Taşönü, doğusunda Karşıyaka, batısında Yanbolu, kuzeyinde ise Karadeniz yer almaktadır.

Köy tipik Karadenizli mahallesinin ötesindedir. Ailelerin birçoğu köyle kısmen ilişkilidirler. Şöyle ki birçok aile geçimi için bir şekilde göçe mecbur olmuştur. Ailenin büyükleri mahalleden kopamadıkları için mahallede, aile efradı geçimini temin ettiği (yurt dışı, büyük şehir, ilçe) bölgededir. Buradan çıkarımla çok kültürlü belki de küresel kültürlü bir yaşam söz konusudur. Teknolojik gelişime bağlı kuşak farklılıkları az da olsa göze çarpar. Mizaç; sert, yumuşak arasında gider gelir, despotizme genelde rastlanmaz.

Trabzon-Rize karayolu üzerinde Trabzon'a 28, Rize'ye 50, Araklı ilçe merkezine 5 km uzaklıkta, belediye hududuna ise bitişiktir. Doğusunda Kangel Çayı, batısında Yanbolu Deresi mevcut olup Yanbolu Deresi aynı zamanda hem mahalleyi hem de Araklı'yı Arsin'den ayırmaktadır. Dolayısıyla mahalle, ilçenin sahildeki tek mahallesi olma özelliğini de taşımaktadır. Aynı zamanda sahilde birçok tersane bulunmaktadır. Buna bağlı olarak mahallede balıkçılıkla uğraşanların sayısı çoktur.

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Buna bağlı olarak da yazları serin ve yağışlı, kışları ise Soğuk Geçer. Denize açık bir konumda olduğundan dolayı denize bakan fındık tarlalarından pek verim alınamaz. Denizden esen rüzgar tarlalardaki fındıklara zarar verir.

Mahallenin ekonomisi fındık, çay ve kısmen sebze-meyve ve küçükbaş hayvancılığa dayanmaktadır.

Özel İdare 2005 Yatırım Programı kapsamında 10.000,00 YTL ödenek ayrılmış ve bunun 8.788,00 YTL'si kullanılmıştır.
50.000,00 YTL ödenek ayrılmış ve bunun 48.459,00 YTL'si kullanılmıştır.
Özel idare 2006 Yatırım Programından 15.000,00 YTL ödenek ayrılmış ve bu ödeneğin 9.957,91 YTL'si kullanılmıştır.
Birlik 2006 Yatırım Programından ise 7.080,00 YTL'lik ödenek ayrılmış olup tamamı kullanılmıştır.
Toplamda 92.080,00 YTL olan ödeneğin 82.139,00 YTL'si kullanılmıştır.

İlçeye ve şehir merkezine yakın olmasından dolayı birçok avantaja ve birtakım dezavantajlara sahiptir. Mahallede taşımalı eğitim yapılmaktadır. Köy okulu anılarda yaşamaktadır, sadece seçimlerde sandık koyularak ve bazı zamanlarda kurs olarak işlevselliğini sürdürmektedir.Aynı zamanda okul bahçesi mahallesin gençleri tarafından futbol sahası olarak kullanılmaktadır. KÖYDES projesiyle mahallesin su sorununun kısa zamanda giderilmesi beklenmektedir. Yolu oldukça dik olmasına karşın asfaltlanmıştır.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar