Araklı Yoncalı Köyü

Araklı Yoncalı Köyü

Trabzon ilinin Araklı ilçesinin Köyleri Arasında yer alan Yoncalı köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Yoncalı köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yoncalı Köyü, Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski  adı zanike. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Araklı Yoncalı Köyü Resimleri ve araklı yoncalı köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında araklı yoncalı köyünde doğan biri var mı? Araklı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Araklı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Araklı Trabzon Arası Kaç Km? Araklı  Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Araklı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Yoncalı, Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı bir mahalledir.

Araklı ilçe merkzine 8 km, il merkezine 38 km uzaklıkta olan Yoncalı Mahalleninde 1997 nüfus sayımında 235 kişi, 2000 nüfus sayımında ise 335 kişi tespit edilmiştir.

Köy muhtarı Kenan KINALI'dır. Mahallede diğer köylerde olduğu gibi köy halkının birçoğu gurbettedir. Yaz aylarında nüfus 2 ye katlar. Kışın ise yerleşik nüfus mahallede kalmaktadır. Mahallenin gecim kaynakları arasında fındık ve çay yetiştiriciliği vardır. Her evin ihtiyacı kadarda bahcelere ekilen sebze ve meyve vardır.

Mahallede 2 cami vardır. Baş mahalle ve Merkez Camisidir. Başmahalle camisi yeni olup yaklaşık 50 yaşındadır, betonarmeden yapılmıştır. Merkez camisi yaklaşık 150 yaşındadır. Kesme taştan yapılmıştır.

Öğrenci yetersizliği yüzünden köy okuluna kilit vurulmuş olup, eğitim taşımalı sistemle yapılmaktadır. Sağlık ocağı olmayan mahallenin ulaşımı Karadere boyunca devam eden karayolundan ayrılan ve kaşıkcı köprüsünden başlayan stabilize yolla yapılmaktadır. Köy yolunun 4/6'sı betonlanmıştır. Kalan kısımın ise betonlanması ve genişletme çalışmalarının yapılabilmesi için idari yönden çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca mahallenin yoluyla ve mahalleden gecerek Merkez köy, Değirmencik, Tosunlu, Halilli ve Çapanlı köylerinede ulaşım sağlanmaktadır. Mahallenin girişinde taş ocağı bulunup Karadeniz Sahil Yolu için taş çıkarılmaktadır. Bu taş ocağı tarihi kalıntılari yok etmektedir.

Mahallenin 5 km yukarısında tarihi kale kalıntıları bulunmaktadır.

Mahallede yerleşim dağınıktır. Hahuma, Çelikli, Merkez ve garifta gibi yerleşim yerlerinden oluşmaktadır.

Eski adı Zavzaga olan köy Pontus sonrası iskan politakasına tabi tutulmuştur.Ticaret ve hayvancılık dönemin gelir kaynakları olmuş.ekim olarak arpa buğday mısır ve yonca sıkca ekilir miş.

mahallenin ismi muhtemelen yonca ekiminden kaynaklanmaktadır.İnsan ilişkileri bakımından mükemmeldir. eğitim seviyesi bölge ortalamasının üstündedir.

Artan nüfusa göre köy arazisinin yetersiz olması, son yılarda fazlaca göç vermemize neden olmuştur.göç edenler başta Araklı ilçemize, Trabzon'a ve diğer şehirlere göçmüşler.göçen komşularımız köyleri ve komşuları ile ilişkilerini kesmemiştirler. mahallenin cami imam kadrosu 1973 yılında diyanet tarafından onaylanmış olup ilk imamı köy halkindan Hacı Hasan ÇELİK tir. İlmini yine köy halkından Kulaksızoğlu Hüseyin Hocadan almıştır.

Ticaret ve eğitim başta olmak üzere, birçok alanda büyük mesafeler kaydeden Yoncalı mahallesi eşrafı müşterek ve örnek davranışlarıyla mahallesi yaşanır hale getirmiştir.

Arakli 'nin Sürmene ilçesine bağlı olduğu dönemde yazılmış olan Sürmene isimli kitapta anlatıldığına göre Cumhuriyetin ilk yıllarında mahallede müsluman nüfustan çok hristiyan nüfus yaşamaktaydi.

Civar köylerin kabileleri (bazzioglu, çapanoglu, gulijoglu, cavdaroglu, trikler ) Osmanli dönemlerinde bu coğrafyaya sürgün gelmelerine rağmen köy hanedanlarinin Pontus döneminde bu coğrafyada yaşayan ve daha sonra asimile olmuş Ortodoks Rum olmasının yanı sıra , bazı kabilelerde (günümüzde ğalt diye anilan) Selçuklu döneminde Bayburt'a yerleştirilmiş Kuman ve Kıpçak Türklerindendir.

Mahallenin giriş noktasında bulunan ve kale diye anılan kalıntının Pontus döneminde yapıldığı ve Pontus döneminde Karadenizdeki bütün vadilerde bulunan gözleme kulesi olduğu aşikardır. Üzerine çıkıldığında ise güney yönünde yaylalar kuzey yönünde ise deniz rahatlikla görülebilmektedir.

Mahallenin belirli noktalarında (hahuma ,çelikli , merkez mahalle ) Pers saldırıları sonucu ortaya çıkan ve bütün Trabzon'u etkisi altına alan veba ve sıtma hastalığından ölmüş olanların toplu mezarları vardır.

Köy halkı farkında olmadan birçok Rumca kelimeyi ve geleneği hala yaşatmaktadır. Pontus döneminden kalan ve bütün Trabzon da iyi bilinen Galandar (ocak ayının 13 ü ) hala daha yeni yılın gelişi olarak kutlanmaktadır. Civar köy halklarınında kötü insanlar için kullandığı 'MEGREL' kelimesi Rumcadır ve Rumların Lazlar için sarf ettikleri kelimedir.

Yine Pontus döneminden kalmış olan kelimelerin oluşturmuş olduğu bir takvimde mevcuttur ve bütün Trabzonda bilinmektedir(ocak ayi - galandar , nisan ayı - april , ekim ayı - istavrit -aralık ayı - hristiyanna gibi).

Trabzon il merkezine 38 km, Araklı ilçesine 8 km uzaklıktadır.

 Mahallenin etrafındaki komşuları Dul köy, Kaymaklı, Bereketli, Halilli, Yeşil köy, Değirmencik köyleridir.Bütün Doğu Karadeniz de olduğu gibi yerleşim dağınıktır. İçme suyu kaynakları boldur.
Mahallenin ortasından geçen ve Karadere çayına katılan ufak su bütün Doğu Karadeniz de olduğu gibi HES yapılmak üzere borular içerisine alınmıştır. Fakat diğer HES projelerinde yapılmayan bir şey yapılmış , suç işlemek kaydıyla suyun doğal akış yönü değiştirilmiş ve borularla dağın üzerine çıkartılıp daha çok verim alınmaya çalışılmıştır.

Mahallenin Doğu kısmında Gelin taş diye adlandırılan kayalık olmakla beraber bu kayalığın köylü arasında efsaneleride mevcuttur.

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Mahallenin yerleşimi Ķüçükdere silsilesiyle Ķaradere silsilesinin arasinda bulunmaktadir. Hem denize yakınlığı hem de önünde yüksek bir dağ olmaması sebebiyle Karadeniz iklimi tamamen hissedilir durumdadir.

Mahallenin ekonomisi fındık cay ve arıcılığa dayalıdır. özellikle son yılarda arıcılık alanında önemligelişmeler salanmıştır halen mahallede 2000 dolayında fenni arıkovanı bulunmaktadır.fatih genç.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.ancak her iki saglık hızmetının hızmet yapabılecek bınası koylulerce yapılmış nüfusun azlıgı personel yetersızlıgı gb kelımelerle burokrasıye takılmıstır Mahalleye ulaşımı sağlayan yol sitabilize olup mahallede elektrik vardır, ancak telefon kablolarının çalınması sebebiyle telefon hattı bulunmamaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.