Ardeşen Aşağıdurak Köyü

Ardeşen Aşağıdurak Köyü

Aşağıdurak Köyü haberleri, Ardeşen Aşağıdurak köyü güncel son dakika gelişmeleri, Aşağıdurak köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Rize Köyleri Arasında yer alan Aşağıdurak Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Ardeşen Aşağıdurak köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Aşağıdurak köyü son dakika gelişmeleri, Aşağıdurak köyüne özgü yemekler, Ardeşen Aşağıdurak köyünün tarihi, Aşağıdurak köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Aşağıdurak köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Aşağıdurak, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Aşağıdurak Köyü Resimleri ve Aşağıdurak köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ardeşen Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Ardeşen Rize Arası Kaç Km? Ardeşen Hava Durumu? Rize Köyleri ve Ardeşen Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Rizeli iseniz Rize Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Rizeli Ünlüler arasında Ardeşen Aşağıdurak Köyünde doğan biri var mı? Ardeşen Doğumlu Ünlüler Kimler?

Aşağıdurak, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür.Bu coğrafyanın adı geçmişten bugüne Zğem olarak bilinir. Coğrafi kot ve denize yakınlığı ile Aşağı (zsaleni) Zğemi ve Cileni Zğemi diye bilinen iki büyük yerleşimi birleştiren küçük köyler mevcuttur. Zğemi'nin Osmanlı öncesinde Hristiyanlığa mensup olduğunu kanıtlayan kilise kalıntıları mevcut olup kabile adları bugüne kadar gelmiştir. Osmanlı'nın bu bölgeye hakim olmasıyla Lazların kültür ve sosyal yapısı İslam etkisinde kalmış ve Laz kültüründe altüst oluşlar yaşanmıştır. Köyün en büyük bileşenleri Davitoğulları ve Kulaberoğulları kabileleridir. Bu kabileler arasında rekabet süreklilik haline gelmiş, bu rekabet yapısı zaman zaman köyün yapısına olumsuz olarak etkilese de genelde faydalı olmuştur. Etkin kabile üyeleri kent merkezli kültür baskılarından çıkış mücadelesi dahilinde kültürel derneklerde örgütlenme çalışmalarını sürdürmektedir.
Köyün en önemli gelenekleri arasında köy düğünleri ve köy düğünlerindeki şenlikler ve yemekler gösterilebilir. Köydeki en önemli değerlerden biri de köyde Demirci Avla mahallesinde bulunan demirci dükkanlarıdır. Bu demirci dükkanları yüzyıllarca civar köy ve kazalara hizmette bulunmuştur. Halen yaşamlarını yapı olarak sürdüren bu yapılar faal değillerdir. Ancak köyde zaman zaman örs ve çekiç sesleri duyulur ve herkeste bir heyecan meydana getirir ve geçmişe özlemi artırır. Bu ancak eskilerden kalma birkaç kişi tarafından zaman zaman icra edilir.
Rize iline 68 km, Ardeşen ilçesine 18 km uzaklıktadır. Aşağıdurak Yaylaları ve sınırları içinde bulunana Kaçkar Dağı zirvesi ve Çiftegöl, Soğanlı Gölü gibi turistik özellikler taşıyan krater gölleri bulunmaktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi çay tarımı başta olmak üzere arıcılık, kivicilik, mısır, fasulye, karalahana vb. sebze, meyve ve hayvancılığa dayalıdır.Köy, gurbetçisinin fazla oluşuyla da ekonomik olarak kalkınmışlığı iyice belirgin hale gelmiştir. 1990 ile 2005 arası göç veren köy artık özellikle yaz aylarında çok belirgin olarak göç alır duruma gelmiştir.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
1
0
0
1
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.