Ardeşen Yukarıdurak Köyü

Ardeşen Yukarıdurak Köyü

Yukarıdurak Köyü haberleri, Ardeşen Yukarıdurak köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yukarıdurak köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Rize Köyleri Arasında yer alan Yukarıdurak Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Ardeşen Yukarıdurak köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yukarıdurak köyü son dakika gelişmeleri, Yukarıdurak köyüne özgü yemekler, Ardeşen Yukarıdurak köyünün tarihi, Yukarıdurak köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yukarıdurak köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yukarıdurak, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yukarıdurak Köyü Resimleri ve Yukarıdurak köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ardeşen Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Ardeşen Rize Arası Kaç Km? Ardeşen Hava Durumu? Rize Köyleri ve Ardeşen Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Rizeli iseniz Rize Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Rizeli Ünlüler arasında Ardeşen Yukarıdurak Köyünde doğan biri var mı? Ardeşen Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yukarıdurak, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür.Köyün eski adı Lazca dilinde Cileni Zğemi' dir. "Cileni" yukarı anlamına gelmektedir. Ancak D.E.Ü. İlahiyat Fakülte Kütüphanesinde bulunan "Osmanlıdan Kalan Köylerimiz" adlı kitapta Rize İli Pazar İlçesine bağlı bir köy olarak listelenmektedir. Kitaptaki adı : "Zĝem Ùlya" dır. "Ulya" kelimesi Arapçada "yukarı" anlamına gelmektedir. [kaynak belirtilmeli]
Eğitim : Köyde okuma oranı %90 üstündedir.Köyde ilk defa okul 1946 yılında beş sınıflı olarak açılmış, ardından mahallelerde (Büyükmahallelerde 1966, Yenice 1971, Kayabaşı 1974) okullar açılmıştır. Bu okullarda eğitim ve öğretim birleştirilmiş sınıflarda yapılmıştır. [kaynak belirtilmeli]1992 yılında planlanarak inşaatı daha sonra tamamlanan ilköğretim okulunun açılmasından kısa süre sonra öğrenci yetersizliğinden kapanmıştır.
Yemekler: Mısır ekmeği, karalahana çorbası, tavalama, meleconi, lapa, haşil, ğomu, termoni, pancari, kavurma, hamsili ekmek, hamsili pilav, fasulye turşu kavurması, karalahana çorbası, ekşaş, laz böreği gibi yöresel yemekleri vardır.
Rize iline 69 km, Ardeşen ilçesine 18 km uzaklıktadır. Köy yamaç üzerine kurulmuştur. Ortasında dere geçmektedir. Yenice ve Kayabaşı mahalleleri girişe göre sağ tarafta, Büyükmahalle sol tarafta yer almaktadır. Mahalleler iki tarihi taşköprü ve bir betonarme köprüsü ile bağlıdır. Küçük yaya köprüleri de mevcuttur. Mahalleler arasında küçük akarsular akmaktadır. Ormanlaşma artmıştır.Ve bölgenin en güzel ve en cana yakın ve güvenilir insanıyla bilinir. Not:Kayabaşı mahallesi, 17 Mayıs 2011'de bağımsız bir köy olarak, Önder Köyü adı altında kurulması kararı ile köy olmuştur.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.köyde yaz kış kalıcı nüfus ciddi oranda düşmüştür. Öyle ki Yukarıdurak İlköğretim Okulu öğrenci yetersizliğinden kapanmış, taşımalıya geçilmiştir. Kayabaşı mahallesi, 17 Mayıs 2011'de bağımsız bir köy olarak, Önder Köyü adı altında kurulması kararı ile köy olmuştur. Bu nedenle nüfusu, Önder Köyü nüfusu oranında azalmıştır.
Köyün ekonomisi çaydan, hayvancılık, yurtdışı işçiliği, alabalık çiftlikleri ve yeni filizlenen kivicilikten sağlanmaktadır. İlkbahar sonlarından sonbahar sonlarına kadar yaylacılık yapılmaktadır.Şehirlere göç etme tutkusundan hayvancılık ve tarım sekteye uğramasına rağmen yayla turizmi gelişmektedir. Köyde yaz kış kalıcı nüfus ciddi oranda düşmüştür.
Ardeşen - Yukarıdurak Köyü grup yolu betonlanmıştır. Mahalle içi yollarında %80 betonlanmıştır. Köyde 6 adet Çaykur alım yeri ve çok sayıda özel çay alım yeri vardır. Köyde kanalizasyon coğrafi koşullara göre oldukça iyidir. İçme suyu sorunu olmamakla beraber içme suyu kalite sorunu vardır. Köy ahşap ve betonarme evlerden oluşmuştur. Üç mahallede de birer camisi vardır. Mevcut birçok su değirmeni işlemez hale gelmiş veya yıkılmıştır. Yerine elektrikli değirmenler almıştır. Köyün elektriği vardır. Suyu ücretsizdir. Köyde iletişim düzeyi oldukça iyi durumdadır, sabit telefon hatları ve baz istasyonları mevcut olduğundan her operatörle iletişim gerçekleştirilmektedir. Köyde internet bağlantısı mevcuttur.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.