Artvin Borçka Şerefiye Köyü

Artvin Borçka Şerefiye Köyü

Şerefiye Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Artvin iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Şerefiye, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir Laz köyüdür. Köyün ana dili Lazcadır ve köyde lazca konuşulur. Şerefiye köyü Batum sınırına yakın olup 15 km kadar uzaklık vardır. Köyün kuzeydoğusu Gürcistan sınırıdır. Köyün Güneyinde Karşıköy Doğusunda Muratlı, Güneşli Köyü Batısında Güreşen Kuzeyinde ise Batum Köyü bulunmaktadır. Köyün tarihi çok eski bir tarihe dayanmaktadır. Şerefiye 1910larda Rusya'ya bağlıydı. 1919'da düşman işgalinden kurtularak Türkiye Cumhuriyetine bağlandı. Şerefiye, Karadeniz bölgesinin en Doğu ucunda Batum sınırındadır. Köyün ilçe merkezine uzaklığı 34 Km, il merkezine uzaklığı 55 km Kemalpaşa'ya uzaklığı 10 kmdir.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yaz ve kış mevsimlerinde bol yağış ve ılık hava egemendir. Bitki örtüsünü ağaçlar ve meralar teşkil eder. Meralar daha çok vadi tabanlarındadır. Dağların vadiye bakan yamaçları Ladin, köknar, çam ve kızılağaçların oluşturduğu “orman denizi” ile süslenmiştir. Yüksek kesimlerde ise bu ağaçlara meşe, kestane, kızılağaç gibi yapraklılar karışır. Köyde yaygın olan çay ve fındık üretimi yöre insanın en önemli gelir kaynaklarını oluşturmaktadır. 1984 yılında hizmete açılan Muratlı Çay Fabrikası, çevre köylerde üretilen çay ürününü işlemektedir. 2002 yılı içerisinde 18.379 dekar alanda 4008 yaş çay üreticisinden 13.507 ton yaş çay alımı yapılarak 2.015 ton kuru çay üretimi gerçekleştirilmiştir. İşletmede 620 kişilik istihdam olanağı sağlanmaktadır.Köyümüze bağlı Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi bulunmaktadır. Köyde hayvancılığın ekonomik yaşantıdaki payı azdır. Hayvancılık tamamen iç tüketime yöneliktir. Köyde Laz kültürü görülmektedir. 

ARTVİN'NİN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ARTVİN HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.