Artvin Hopa Esenkıyı Köyü

Artvin Hopa Esenkıyı Köyü

Esenkıyı hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Artvin iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Esenkıyı, Artvin ilinin Hopa ilçesine bağlı bir köydür. Artvin iline 70 km, Hopa ilçesine 10 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım,hayvancılık ve çaya dayanır. Köyün adı aslında "Abuislah"'dır. Buisim Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde konulmuştur. Bu köy üç ismi olan tek köydür."Azlağa,Abuislah,Esenkıyı" Yavuz Sultan Selim o bölgede Ruslarla savaşırken erzakları bitmiştir.O civardaki köylerden kasabalardan hiç kimse de onlara yardım etmemiştir. Sadece bir köy yardım etmiştir. O da şimdiki Esenkıyı. Ordunun hertürlü ihtiyaçlarını karşılamış karınlarını doyurmuşlardır. Yavuz Sultan Selim bu durumdan memnun kalmıştır. Yavuz Sultan Selim dağa çıkarak köyün üstüne sofra bezini silkeleyerek adını "ABUİSLAH" koymuştur.

Bu bölgedeki herkes Laz'dır.Gürcistan sınırı ayrılırken,Sarp ikiye böülmüştür.Bir tarafı Türkiye'de diğer tarafı da Gürcistan da kalmıştır.Biz Gürcistan tarafına "Karşı Sarp" deriz. Gürcistan da kalan Lazlar kendi benliklerini her zaman korumuşlardır. O zamandan bu yana hep Laz adetlerini korumuşlardır. Türkiye tarafında kalan Lazlar türkiye tarfında oldukları için Türkçe de konuşurlar ancak Gürcistan tarafında ki Lazlar sadece ama sadece Lazca konuşurlar.Gürcistan da kalırlar ama ordaki hiçbir Laz gürcüce konuşmaz. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

ARTVİN'NİN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ARTVİN HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.