Artvin Zeytinlik Köyü

Artvin Zeytinlik Köyü

Zeytinlik (bucak merkezi), Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.eskiden bucak merkezi olup 14'e yakın köy bağlı idi .

Bucak merkezi Zeytinlik eski adıyla Sirya kelime anlamı şarap anlamına gelmektedir nedeni ise üzümden yaptıkları şaraplardan dolayı tüketimide bi hayli, fazladır eskisi kadar olmasada çünkü köyde yerli halk çok az kalmıştır halkın büyük kısmı Bursa ve Ankara yaşamaktadır. baraj yapı olmadan önce Artvin ile arasında 20 km vardı şimdi ise 58 km dir.siryada makroklima özelliğinden dolayı mandalina,limon,zeytin,kavun,karpuz... yetişmektedir Artvinde yapılacak olan Deriner barajı nedeniyle istimlak edilmek üzeredir yani aşağı yukarı 3-5 sene sonra Sirya diye bir yer kalmayacak Cumhuriyetin kurulduğu senelerde Artvinin il olmasından dolayı nahiye olan iki köyden biridir köyde sağlık ocağı,okul,karakol,kooparatif,orman deposu bulunmaktadır. çevre köylerden taşımalı eğitim kapsamında öğrenciler gelmektedir.Ayrıca Sirya çoğu il ve köylerden daha önce 1950 li yıllarda elektriğini kendi sağlamıştır bu kapsamdan dolayıda önemli özelliğe sahiptir.Siryada 2 tane türbe,çermik(ılıca) ve Artvinin en eski 2. camisi bulunmaktadır. Bir zamanlar 160 hane evden oluşan köyde bu sayı çok azalmıştır. Zeytinlik bir Kıpçak Türk Köyüdür. 

Boselt kalesindeki bey birgün çoruh vadisine bakar düz bir arazi yaverine sorar orası neresi diye şuradaki dere(kasnavur)o araziye gidermi yaveri orası çok kayalık der bey sorar bir adam bir altın boyu taş koparırmı yaveri daha fazla der bey derki ozaman o su o araziye gider ve sirya kurulur köy öğrendğim bilgi kadarıyla 500 küsr yıllıktır yakım gelecekte deriner barajı suları altında kalacaktır.

Artvin merkezine 21 km uzaklıktadır.baraj varyant yolu ile bu 50 km yakınbir yol olmuştur zeytinlik(sirya)köyüne gitmek gelmek virajlı yollar yüzünden(derinerbarajı)çok uzamıştır. Köyün iklimi, klima iklimidir her nevi meyve sebze yetiştirilebilir zeytin üzüm karpuz kavun mandalina vb.

Köyün ekonomisi tarım hayvancılık yanınıda zeytin üretimi vardır eskiden çok güzel şarap yapılırdı Son yıllarda Çoruh Vadisinde başlanan birçok baraj ve beraberindeki yol inşaati nedeni diğer köylerle birlikte Sirya da resmen bir şantiye sahasına dönmüştür. Ulaşım ve yaşam koşulları çekilmez hale gelmiştir. Vadi içinde olması nedeni ile akdeniz iklimi görüntüsünde olan Sirya da akdenize özgü bütün meyve ve sebzeler yetişmektedir. Zeytin, hurma, üzüm, incir... Devam eden inşaatler nedeni ile şu anda köyün üstü tamamen toz bulutları ile kaplıdır ve her geçen gün mevcut ağaçlar kurumaya başlamaktadır. Bundan 4-5 sene önce köyde yıllık yaklaşı 1000 ton kiraz olurken şu anda 1 ton kiraz zor olacaktır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.