Aşkale Abdalcık Köyü

Aşkale Abdalcık Köyü

Abdalcık Köyü haberleri, Aşkale Abdalcık köyü güncel son dakika gelişmeleri, Abdalcık köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum köyleri arasında yer alan Abdalcık Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Aşkale Abdalcık köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Abdalcık köyü son dakika gelişmeleri, Abdalcık köyüne özgü yemekler, Aşkale Abdalcık köyünün tarihi, Abdalcık köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Abdalcık köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Abdalcık, Erzurum ilinin İyidere ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Abdalcık Köyü Resimleri ve Abdalcık köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Aşkale Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Aşkale Erzurum Arası Kaç Km? Aşkale Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Aşkale Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumli iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumli Ünlüler arasında İkizdere Abdalcık Köyünde doğan biri var mı? Aşkale Doğumlu Ünlüler Kimler?

Abdalcık, Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin kurucusu olan ve aynı zamanda köye ismini veren Abdal Baba zamanın yemen dervişlerindendir. Abdal Baba; 18. yüzyıl başlarında Bağdat'a ve oradanda Osmanlı Devletine yaptığı bir seyahatte köy sınırları içinden geçen tarihi kervan yolundan şu anki Abdalcık mahallesinin yerini beğenir ve buraya yerleşmeye karar verir.

Burada uzun yıllar yaşamını sürdüren Abdal Baba'nın ailesi çocukları ve geniş bir çevresi olur. İlim irfan sahibi olan Abdal Baba kısa sürede mahalleninü de kendisi gibi geliştirir ve çevrenin sayılan, sevilen bir şahsiyeti olur. Bu sıralarda bölgede yaşayan bir grup eşkiya köye gelerek Abdal Babaya ve halkına beslenme ve barınma konusunda baskı yaparlar. Ancak bu baskılara boyun eğmiyen Abdal Baba ve köylüleri haince katlederler.

Abdal Babanın kabri mahallenin güneybatısında köye 500 metre uzaklıkta abdal yurdu mevkindedir.Uzun bir süre harabe halinde kalan köye 93 Harbi diye bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus harbinde Rus zülmünden kaçan Kars'ın Selim kazasına bağlı Kekeş mahallesi / Kars Kağızman ve Kars Karakale'den hatırı sayılır soylu aileler gelerek buraya yerleşirler.Ve köy yeniden eski ihtişamlı güzel günlerine kavuşur...

TÜRK kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Köy halkı, Türk'tür ve tamamı müslümandır. Okur-yazar oranı yüzde yüze yakındır.1950 yılından beri millî eğitime bağlı ilköğretim okulu eğitim vermektedir. Ortaöğretim ve lise taşımalı olarak yapılmaktadır. Köy elektiriğe 1972 yılında kavuşmuştur. İçme suyu 1983'te gelmiştir.Köy de mahalle çeşmeleri vardır. Ayrıca camisi ve Kuran kursu vardır. (Kuran kursu kapalıdır.)

Erzurum iline 47, Aşkale ilçesine 14 km uzaklıktadır.Arazisi verimli ve her türlü tarıma elverişlidir. Buğday, arpa, çavdar, fiğ, mısır, yonca, gorunga, ayçiçeği, şeker pancarı, patates ve bostan mahsülleri yetiştirilmektedir. Akarsuları çok fazla olmamasına rağmen yeterli kaynaklara sahiptir.Ayrıca meyve olarak vişne, erik, elma, armut yetişmektedir. Mahallede başta büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığı yapılmaktadır. Yeterli mera ve otlaklara sahiptir. Mahallenin 500 metre altından Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol ve Doğalgaz Boru Hatları geçmektedir. Dört kilometre aşağısından da demiryolu ve boyunca Karasu geçmektedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ayrıca serbest ticaret ve inşaatçılık yapilmaktadır.

Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İpek Yolunda Bir Kavşak AŞKALE.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum