Aşkale Gölören Köyü

Aşkale Gölören Köyü

Gölören Köyü haberleri, Aşkale Gölören köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gölören köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Gölören köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Aşkale  Gölören Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gölören Köyü son dakika gelişmeleri, Gölören Köyü ne özgü yemekler, Aşkale Gölören Köyü nün tarihi, Gölören Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gölören Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gölören Köyü , Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gölören Köyü Resimleri ve Gölören Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Aşkale Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Aşkale Erzurum Arası Kaç Km? Aşkale Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Aşkale Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Aşkale Gölören Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Aşkale Doğumlu Ünlüler Kimler?

GÖLÖREN KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Merkez gölören, Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte en eski ismi Goran şehri olarak bilimektedir.Daha sonra Seksen Ören olacak değiştirilmiştir. Mahallenin etrafında tarihî kalıntılara rastlanmaktadır.bunların en önemlisi Köroğlu adını taşiyan tarihi yapıttir tarihi kervan yolu yanında

TÜRKMEN DADAŞ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.

Yemekleri Ayran aşı,yaprak dolması,su böreği,tatar böreği,herle çorbası,kuymak,cılbır,ekşi dolma,siron,kesme çorbası.yalancı dolma peynır helvası sırkeli kelegoş başlica yemeklerindendir ayrıca mimari yapıdan çok gelişmiştir. Köy kurulum olarak Selçuklu Oğuz obalarını andırır.Akrabalık bağları oldukça güçlüdür. Köylüler kış akşamlarını köy odalarında değerlendirmekte olup, köy sakinlerinden Korkmaz ailesi(Hocalar)bir medrese inşa edip bu geleneğin sürmesine katkı sağlamıştır.

Dadaş çelik bir yaydır, sen geremezsin.

Attığı çelik oku, baksan da göremezsin.

Hançer barında, yanında duramazsın.

Dadaş demek, bayrak demek vatan demekErzurum iline 65 km, Aşkale ilçesine 12 km uzaklıktadır.Köy 2050 metre rakımda kurulmuştur.en yuksek dagı ağbabadır bu dagın eteklerınde verimli arazı vardır mezra -kosapınar-gokçebuk -basçakmak -gelinkaya ve yoncalikla sınırdır.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. bu mahallenin videosu için altaki link i tıklayaın ya da koppyala yapıştır

Birinci Dünya Savaşı sırasında nüfus oldukca azalmişdır bunda halkın cepheye gıtmesi neden olmuştur. Bu savaştan once mahalle nüfusu 500-600 Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.bunun yanında köy halkı inşaatlada geçimini saglar 10adet tıraktör vadır fıkrigül ve Yusuf Korkmaz'a aıt iki market vardır son yıllarda organik tarımla beraber hayvancılıkta gelişme olmışdur. Mahallede arıcılıkta hızla gelişmekte olup Nihat Korkmaz bu alanda köylüye öncülük etmektedir. Yine Nihat Korkmaz'a ait bir değirmen bulunmaktadır. ayrıca hanıfı kocak paşa şimşek meyve sebze yetiştirnektedir köygençleri kışın çalişmak için rıze trabzon izmir kıbrıs ıstanbul gibi buyük şehirle gıderler

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ayrıca taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

civarindaydı savaş sonrası göçlerden dolayı nüfus oldukca azalmişdır Şu anda mahalle nüfusu 400-500 arasındadır

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.