Aşkale Kavurmaçukuru Köyü

Aşkale Kavurmaçukuru Köyü

Kavurmaçukuru Köyü haberleri, Aşkale Kavurmaçukuru köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kavurmaçukuru köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Kavurmaçukuru köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Aşkale  Kavurmaçukuru Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kavurmaçukuru Köyü son dakika gelişmeleri, Kavurmaçukuru Köyü ne özgü yemekler, Aşkale Kavurmaçukuru Köyü nün tarihi, Kavurmaçukuru Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kavurmaçukuru Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kavurmaçukuru Köyü , Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kavurmaçukuru Köyü Resimleri ve Kavurmaçukuru Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Aşkale Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Aşkale Erzurum Arası Kaç Km? Aşkale Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Aşkale Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Aşkale Kavurmaçukuru Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Aşkale Doğumlu Ünlüler Kimler?

KAVURMAÇUKURU KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Kavurmaçukuru, Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kavurmaçukuru ismi, Doğu Anadolu bölgesinde oldukça eski tarihlerde birkaç köye ait olan ortak yaylalara verilen bir isimdir. Bu köylerde büyük ve küçük baş hayvanları olan insanlar ilkbaharda hayvanlarını bu yaylalara gödererek yaz boyunca mera olarak kullanıyorlardı. Daha sonra Sonbahar aylarında belirlenmiş günlerde yaylaya ortak olan ve hayvanı bulunan (genelde kendi mahallesinin zengin ve ileri gelen adamları) insanlar buraya gelerek kış ayları için kavurmalık olarak ayrılmış hayvanları kesip kışlık kavurmalarını yapıyordu. Bu toplantılar aynı zamanda bir şölen ve ziyafet havasında geçmektedir. Bugünkü Kavurmaçukuru sınırlarında bulunan mevki isimlerinin de buradan geldiği düşünülmektedir. Halen kullanılan ve neredeen geldiği bilinmeyen Ömer Ağa, Karaca Komu, Hefsenin Komu gibi mevkiler bunun en güzel örnekleridir. Kavurmaçukuru Köyü'nde bugün yaşayan ahali, 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi sırasında Kars Rus İşgali altına düşünce bulundukları köylerden göç ederek o zaman harabe halinde olan Kavurmaçukuru mahallesine yerleşmişlerdir.

Gelen Muhacirler özellikle Kars'a bağlı Arpaçay İlçesinin Okçuoğlu, Meydancık gibi köylerinden gelmişlerdir. Daha önceki köy halkının neden bu bölgeyi terkettiği bilinmemekle birlikte bu insanların yine bugün Aşkale'ye bağlı Alaca mahallesine yerleştikleri ve 1934 Soyadı kanununda Kavurmacı soyadını aldıkları bilinmektedir. Dolayısıyla Kavurmaçukuru ismi Kars muhaciri olan bugünkü halkın değil önceki yerleşiklerin vermiş olduğu bir isimdir.

Bugün Mahallede yaşayan sakinlerin daha önceki duyumlar, kültür, konuşma ve diğer birçok benzerlik nedeniyle Ahıska Türklerinden olduğu sonucu çıkmaktadır. Mahallede 1950 li yıllarda ilk öğretmen tayin edilerek okul açılmış 1956 yılında halen kullanılan iki dersik okul yaptılmıştır. Kurulduğundan beri köy tüzel kişiliğine(muhtarlık)oluşturulmuştur.Köy 1960 yıllarında 90 hane olup bu halen göç vererek 80 hane civarındadır.Kavurma çukuru mahallesinin ilk imamı karsın karahanoğlu mahallesinden tefik karahan ve oğulları sait ve hamit karahandır.Bunlar mahallede günümüz imamlarını ve hafızlarını yetiştirmiştir.Türk kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.Akrabalık bağları oldukça güçlüdür.

Mahallenin anadili Türkçe olup Erzurum Türkmen Dadaş ağzı konuşulmaktadır. Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri Mahallenin kendine özgü gelenekleri ve seyirlik oyunları vardır.Bu oyunlar Değirmenci ,Vız dibi-diz dibi,kim versin , Harun Sezer'in oynadığı Tren oyunu,Durbaba Sezer ve Canip İşildak'in oynadıkları Dız oyunları ile Cemaletin Şahbaz'ın Oynadığı Gülember oyunu Aydın Efe'nin Oynadığı Doktorculuk Belleklerde yer eden sima ve oyunlardır.Gelenekleri yaşarlar.Akrabalık bağları oldukça güçlüdür. Mahallede Koro halinde söylenerek oynanan Halay ve ağızla müziklenerek Erzurum Erkek Bar Oyunu oynanmaktadır.

Erzurum'a 45 Aşkale'ye 37 km uzaklıktadır.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır kullanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. 2007 yılından beri kullanılmamaktadır.Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfaltdeğildir. Mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. GSM kapsama alanı içindedir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.