Aşkale Yaylımlı Köyü

Aşkale Yaylımlı Köyü

Yaylımlı Köyü haberleri, Aşkale Yaylımlı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yaylımlı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Yaylımlı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Aşkale  Yaylımlı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yaylımlı Köyü son dakika gelişmeleri, Yaylımlı Köyü ne özgü yemekler, Aşkale Yaylımlı Köyü nün tarihi, Yaylımlı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yaylımlı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yaylımlı Köyü , Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yaylımlı Köyü Resimleri ve Yaylımlı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Aşkale Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Aşkale Erzurum Arası Kaç Km? Aşkale Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Aşkale Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Aşkale Yaylımlı Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Aşkale Doğumlu Ünlüler Kimler?

YAYLIMLI KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Yaylımlı, Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yerleşimin eski adı Çırmıt' dır. Mahallenin eski yerlileri, kuzeyindeki bakır ve altın maden ocaklarını işletmişlerdir. 1896 yılında Aşkale kazasına bağlı olarak bahsedilen köyde sadece Müslüman nüfusun oluşturduğu 60 hane bulunmakta ve 225 erkek nüfus yaşamaktaydı[1]. Cumhuriyetten sonra Yaylımlı adını almıştır.

Anadolu kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Evlilikle ilgili olarak söz kesme,nişan töreni ve hamam bavulu düğünler bir hafta on gün sürer gelin ve damat sağdıca çıkar bu süreçte ayrı mekanlarda oyun eğlence olur.sonra gelin baba evine döner kına gecesi yapılır ve eğlence düzenlenir.aynı şekilde damadın kendi evinde de damada kına gecesi yapılır.ertesi gün gelin alınır ve damat evinde eğlence ile düğün sona erer. Sünnet törenleri genellikle mevlit okunarak ve yemek ikram edilerek yapılır. cenazelere tüm köylü katılır.Yakın komşular cenaze evine üç gün yemek götürürler.7.gün mevlit okunur.40.veya 52.gece olarak da mevlit okutup yemek ikram etme şeklinde uygulamalarda yapılmaktadır.

Yemekleri ayran aşı, kartol tiridi turşu pancarı.su böreği kete cincır pancarı tatar böreği bulgur pilavı erişte yaprak dolması siron v.s.

Ayrıca yıllar önce mahalleden göç edenler istanbul kartal esentepe mahallesinde kültür yardımlaşma ve dayanışma derneği kurararak birçok faaliyet gerçekleştirmişlerdir.Başta köy mezarlık alanı tel örgüyle çevirim işi , köy camii nin minaresinin yapımı , gasilhane nin ( morg ) yapımı , camii nin halı sının alımı , kaymakamlıkla görüşerek altyapı sorununu konuşularak girişimde bulunulması, köy odasının yapımına katkı sağlanması , cenaze-düğün gibi olaylarda organize işlerini yapması durumu iyi olmayan hemşehrilerine yardım yapılması gibi birçok faaliyette bulunarak diğer derneklere örnek olmuştur.

Erzurum iline 70, Aşkale ilçesine 25 km uzaklıktadır.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ama kullanılmamaktadır. Mahalleniniçme suyu şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.