Aydın: " Ülkemize Ve Bankacılık Sektörüne Haksızlık Yapılıyor”

Aydın: " Ülkemize Ve Bankacılık Sektörüne Haksızlık Yapılıyor”

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, CEO Club Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Türk bankacılık sektörünün gelirlerinden faiz ve komisyon oluştuğunu açıkladı.

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, CEO Club Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Türk bankacılık sektörünün gelirlerinden faiz ve komisyon oluştuğunu açıkladı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın katıldığı CEO Club Finans Zirvesi'nde sunum yaptı. Aydın, Türk bankacılık sektörünün gelirlerinden faiz ve komisyon oluştuğunu dile getirerek "Çok tartışılıyor, bankalar önünden geçenlerden 5 geçmeyenden 10 akçe alıyor mu? Ücret komisyon ve faiz marjları çok tartışılıyor. Net faiz marjı gelişmekte olan ülkelerde yüzde 3.6, gelişmiş ülkelerde yüzde 1.3. Bizde biraz daha yüksek yüzde 3.7 civarında. Ortalama ücret ve komisyonlar normal olduğunda bu bölümün daha aşağı yönlü olması lazım. Gelecekteki beklentimiz de bu yönde" diye konuştu.

"Tasarruflar ve kaynak artırıldığında daha çok kredi vereceğiz"

'Kredi vermiyorsunuz, çok faiz alıyorsunuz" yönündeki söylemlere TBB tarafından hazırlanan Türk Bankacılık Sektörünün diğer ülkelerle karşılaştırıldığı çalışmayla eleştirilere cevap veren Aydın, sektörün üretime, istihdama katkıda bulunan tüm şirketlere ve devlete borç verdiğini açıkladı. Tasarruflar ve kaynak artırıldığında daha çok kredi vereceklerini ifade eden Aydın, "Mevduatdışı kaynak için eleştiriliyoruz. Hem büyümeye hem kaynağa ihtiyacı olan ülkelerde kredilerin mevduata oranı düşük oluyor. Biz de mevduatdışı kaynağı bulabildiğimiz sürece bu işleme devam edeceğiz" dedi.

"Ülkemize ve bankacılık sektörüne haksızlık yapılıyor"

Hem Türkiye'ye, hem bankacılık sektörüne hem de iş ortakları olan reel sektöre haksızlık yapıldığını söyleyen Aydın, "Sorunlu kredilerin oranı gelişmekte olan ülkelerde yüzde 10'ları buluyor. Gelişmiş ülkelerde yüzde 3.2. Türkiye'de ise gelişmiş ülkelerin oranına çok yakın yüzde 4.5 civarında. Çünkü hem biz bu işi iyi biliyoruz hem de reel sektör işi biliyor. Coğrafyamız zengin olmadığı, çevremizde sorunlar olduğu halde, tablo son derece olumlu. Bunun içine yapılandırılmış kredileri de koyarsanız sorunlu kredilerin oranı yüzde 6'ya çıkar. Eleştirelim ama doğru tespitleri de yapalım" şeklinde konuştu.

"Ağladığımız kadar da bir durum yok"

Bankaların ticari müesseseler olduğunu ve para kazanmak zorunda olduklarını söyleyen Aydın, "Para kazanmazlarsa para kazananlara yük olurlar. Hiç onlarla ortak olmayanlara bedel ödetirler. İki yerden para kazanıyoruz ya komisyon geliri ya da faiz geliri elde ediyoruz, buna özkaynak karlılığı diyoruz. O ülkenin enflasyonuna alternatif getirilerine de bakıyoruz. Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerin üstünde çıkıyor. Ama onların enflasyonlarının sınırlı oluşu reel getiriye baktığında ve yüzde 11.4 ile kötü bir nokta da değiliz. Brezilya, Meksika daha yüksek. Siz yeni yatırımcının oyuncunun, ülkeye gelmesini istiyorsanız getirilerin de iyi olması önemli. Ağladığımız kadar da bir durum yok. İki haneli oranlara son bir yılda geldik" sözlerini tamamladı.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.