Bacaklarda Uyuşma Ve Yanma Hissine Dikkat !

Bacaklarda Uyuşma Ve Yanma Hissine Dikkat !

Omurga sağlığında sık görülen bir sorun olan bel kayması, bel ağrısı ve bacaklarda uyuşma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, bel kayması hakkında önemli bilgiler paylaştı. Omurga Sağlığında...

Bel Ağrısı Deyip Geçmeyin

Omurga sağlığında sık görülen bir sorun olan bel kayması, bel ağrısı ve bacaklarda uyuşma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, bel kayması hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Omurga Sağlığında Bel Kayması: Kadınlarda ve Erkeklerde Görülme Sıklığı Arasındaki Fark

Bel kayması, genellikle kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık görülen bir sağlık sorunudur. Bel ağrısı, bel kaymasının belirgin bir belirtisi olabilir ve birçok kişi tarafından bel ağrısıyla karıştırılabilir. Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, bu konuda önemli bilgiler paylaştı.

İskelet Sistemi ve Omurga: Hareketimizi Sağlayan Yapılar

İskelet sistemi, vücudumuzun hareket etmesini sağlayan ve dış etkilere karşı direnç sağlayan bir yapıdır. Bu sistem, kemiklerden oluşur ve bizi taşıyan omurga kemikleri bu yapıların önemli bir parçasıdır. Omurga kemikleri, birbirlerini takip eden iç ve dış yüzeylere sahiptir. Bir omurga kemiğinin komşusu üzerinde kayması durumuna “Spondilolistezis” veya yaygın adıyla bel kayması denir. Bu durum, omurgadaki yer değişikliği nedeniyle spinal kanalı daraltarak sinire baskı yapabilir ve nörolojik semptomlara yol açabilir.

Bel Kaymasının Nedenleri ve Risk Faktörleri

Bel kayması, doğuştan olabileceği gibi düşme, kaza veya ağır doğum gibi olaylar sonucunda da meydana gelebilir. Doğuştan olan bel kaymaları genellikle gençlerde daha sık görülürken, 40 yaşın üzerindeki bireylerde travma veya kemik erimesi nedeniyle oluşabilir. Bu durumun en sık meydana geldiği yer ise bel omurlarının bulunduğu bölgedir.

Bel Kaymasının Belirtileri ve Etkileri

Bel kaymasının belirtileri arasında şunlar bulunabilir:

  • Bel ile birlikte her iki bacakta ağrı, uyuşukluk ve yanma hissi
  • Bacaklarda hissizlik, adale gerginliği, güçsüzlük
  • Bel eğiminde artış veya yürümede aksaklık
  • Geceleri bacaklara sık sık kramp girmesi ve sık sık tutulması

Tedavi ve İyileşme Süreci

Bel kayması tanısı konulduktan sonra, bel kaymasının hareketli olup olmadığına bakılır. Eğer bel kayması oluşmuş ve hareketsiz durumdaysa, müdahale edilmesi gerekmez. Ancak bel kayması hareketli ise, hastanın mutlaka ameliyat olması gerekebilir. Aksi takdirde, bu durum hastanın yaşamını olumsuz etkileyebilir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.