Bakan Arslan, Kars-digor-tuzluca Bölünmüş Yolunun Temelini Attı

Bakan Arslan, Kars-digor-tuzluca Bölünmüş Yolunun Temelini Attı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars-Digor-Tuzluca Bölünmüş yolunun temelini attı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars-Digor-Tuzluca Bölünmüş yolunun temelini attı.

Kars-Digor-Tuzluca, Bölünmüş yolunun açılış törenine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Karslılar birden fazla müjde verdi. Bakan Ahmet Arslan, "Türkiye'nin her yerinde hizmet etmek adına bakanlık olarak aldığımız sorumluk, hükümetimizin ortaya koyduğu politikalarını gerçekleştirmek adına aldığımız sorumluluğumuz var. O nedenle de Türkiye'nin her yerine yetişmeye çalışıyoruz. Bunlar; büyüklerimizden gördüğümüz halka hizmet etmenin gereği olarak yapmamız gereken şeylerdir. Ancak burası tabi ki farklı, burası evimiz, burası doğduğumuz, büyüdüğümüz, suyuyla, ekmeğiyle, aşıyla büyüklerin verdiği terbiyeyle yol aldığımız, mesafe kat ettiğimiz, hizmet kervanında bugüne gelinceye kadar her ne gördüysek, ne aldıysak aldığımız yer. O yüzden burası bir başka" dedi.

23 ili kapsayan cazibe merkezinin başında Kars'ın olacağına dikkat çeken Bakan Arslan, "Az önce Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı valilerimizin, belediye başkanlarımın, ticaret odası başkanlarımızın, milletvekili arkadaşlarımız, yine kalkınma bakan yardımcımızın çalışma arkadaşlarıyla birlikte geldiği ve bu bölgenin cazibe merkezini masaya yatırdığımız bir toplantı yaptık. Özellikle 14 yıldır ülkemizde yaptığımız bölgeler arası kalkınmışlık farkını yok etme hamlesini her halde püf noktası, en önemli noktasıydı. Bunun da sebebi 2002'de AK Parti iktidara geldiğinde Kars'ın içinde bulunduğu bu 23 ilde kişi başına düşen milli hasıla yaklaşık 750 dolar. Ülke geneli ortalamasında 3.300 dolar. 14 yılda geldiğimiz nokta şu: 9 bin 300 dolarlara gelmişiz, Yaklaşık 3 kat artmış. O günden bu yana emeklerini koyan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün hükümetlerimize, büten emeği geçenlere bütün teşkilatlarımıza çok teşekkür ediyoruz. 3 binlerden 9 binlere. Ancak bizim bölgemiz açısından önemli olan başka bir ayrıntı var. Dün bu illerde kişi başı milli hasıla 750 dolar bugün 5 bin 500 dolar. Yaklaşık 7.5 kat. Bunun sebebi ne? Sayın cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın biz bölgeler arası kalkınmışlık farkını ortadan kaldıracağız demeleri ve buna göre uygulamaları yapmalarıdır" diye konuştu.

"10 sene sonra birileri bugünkü Kars'ı kıyasladığında evet Gazi Kars, Marka Kent Kars, Tarihi Kent Kars, tarihi değerleriyle aynı Kars ama kalkınmışlığıyla gerçekten tanınmamış derecede değişecek bir Kars olacak inşallah" diyen Arslan, "Bunu hep birlikte göreceğiz, hep birlikte yaşayacağız. Az önce söyledim biz, söz verdiysek yaparız dedik. Bunun en güzel örneği bu projedir. Biz dedik ki Karadeniz'i; Ardahan, Kars; Iğdır, Ağrı üzerinden Van'a, Suriye'ye, Irak'a bağlayacağız. Nasıl yapacağız? Bölünmüş yollarla yapacağız dedik. Ana koridorlarla bağlayacağız dedik. Ve bunun sözünü verdikten sonra da önce fizibilite., sonra uygulama projesi sonra yatırım programına alınmasını gerçekleştirdik. Ve geçen sene ihale süreçleri başladı sonra da bu sene işe başlandı. Ne oldu? 5 km'lik kısmının hemen bölünmüş yol haline getirildiğini hepiniz gördünüz. Tuzluca-Kağızman yol ayrımına kadar 70 km. Projelerini 104 milyon TL. Biz İMF kapılarında dilenirken, 100 milyon lira borç alırken ülkemize gelen temsilcilerini davullu zurnalı karşılıyorduk, önümüzü ilikleyerek önlerinde eğilerek karşılıyorduk. Şimdi ise bir projeye harcanan para 104 milyon TL. Bu proje 2019 yılında bitecek" şeklinde konuştu.

Bakan Ahmet Arslan, daha sonra şunları söyledi:

"Dönem artık sadece bölünmüş yol yapmak değil aynı zamanda bunları sıcak asfalt yapmak, bütününü sıcak karışım haline getirmek hangi yol gibi Kars-Selim-Sarıkamış yolu gibi. Peki o yollar sıcak asfalt olur da burası sadece sati kaplama olur mu? Olmaz. O zaman ne yapmak lazım burayı da sıcak asfalt yapmak lazım. Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum bu bölgede ne yapılacaksa yapın dediği için. Hemen çalışması yapılıyor bu iş devam ederken bunun asfalt kısmını da sıcak asfalta çeviriyoruz. O da yaklaşık 70 milyon TL. Kars-Digor-Tuzluca yolu için 172 milyon TL para. Hayırlı uğurlu olsun. Bu yol çok önemli bu yol Kars için, Iğdır için, Ardahan için önemli. Bu proje her 3 ile de hayırlı uğurlu olsun. Kars'ta 93'ten 2003'e kadar 27 km bölünmüş yol yapılmış. Harcanan para 36 milyon TL. AK Parti döneminde ise 166 km daha konulmuş 35 milyon TL'ye karşı bizim dönemimizde 615 milyon TL. Neredeyse 18 katı. 10 yılda yapılan 35 milyon TL. 13 yılda yapılan 615 milyon TL. Yani 18 kat. Sadece bu sene bölgemizde karayolları 50 milyon TL harcamış. Onların 10 senede harcadığı para kadar biz 10 ayda harcamışız. Yeter mi, yetmez. Biz Ardahan'a, Erzurum'a, Iğdır'a sıcak karışımlı yollarla kavuşmalıyız. Dedik ki Sarıkamış'ın içini de, Selim'in içini de yapmalıyız ve yaptık. Şimdi de Akyaka'yı, Arpaçay'ın içindeki yolları karayolları marifetiyle sıcak asfalt haline getiriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Kağızman Kesikköprü yolunu yatık bitti. O da yetmez Kars'ı Kağızman'a bağlayacak yolun da ihalesini yaptık. İnşallah yakında onun da temelini atacağız."

Kars şehir merkezini ihmal etmeyeceklerini ifade eden Arslan, "İli ihmal edemeyiz. İli ihmal etme lüksümüz yok. Başbakan Binalı Yıldırım bakanken harekete geçti; Havaalanı yolu, İsmail Aytemiz bulvarı. Ardahan yolundan gelen Hüseyin Atak Bulvarı, Paşaçayır yolu. O zaman bakanımıza arz etmiştik ve başlayıp bitirdik. O 4 yolu da Karslı bugün gururla kullanıyor. Kars dışından gelenler diyor ki bu yolları yaptınız şehir şehir olmaya başladı" dedi.

Belediyenin kısıtlı imkanlarının olmasının şehir içindeki yol hizmetlerini aksatmayacağını, karayollarının desteğini esirgemeyeceğini de anlatan Bakan Arslan, "Şu anda bakıyoruz elbette ki belediyemizin imkanları kısıtlı. Belediye imkanlarıyla geriye kalan yolları yapmakta zorlanıyor. Biz Karslıyı yalnız bırakmayacağız. Şimdi size söyleyeyim; Bu yolun devam şehrin içine giderken Digor yolu diye bahsettiğimiz yolu tamamen sıcak asfalt haline getireceğiz. Ani yolu veya sizin Subatan yolu dediğiniz yol. Ani yolunu da sati kaplama. Kıştan bahara köstebek yuvası oluyor. Onun da sıcak asfalt ihalesi yapılıyor. Ancak orası çevre yoluna geldikten sonra şehir içine girişi olan Subatan yolunu da sıcak asfalt yapacağız. Sadece bu mu? Yetmez. Şehrin içinde Mihralibey köprüsünden Üniversitenin içine Cumhuriyet köyüne giden yol var. Orayı da sıcak asfalt yapıyoruz. Şehrin içinde 3 tane yolla yetinemeyiz. Tek olmaması lazım. Hüseyin Atak Bulvarı ve Paşaçayır yolunda da kaliteli sıcak asfaltı karayolları yapacak. Valilik önünden İnönü caddesinden Mihralibey köprüsüne karayolları kalitesiyle bağlanmazsa o da eksik kalır. Onu da yapıyoruz. Sadece şehir içindeki 4 projenin bedeli 25 milyon TL. Daha önce 40 milyon TL'lik yollara ilave 25 milyon TL ilave yol yapıyoruz. En çok da Murtaza Başkan gülüyor çünkü hizmet etmek adına bunları yapmamız lazım" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Kars-Digor-Tuzluca Bölünmüş yolun temeli atıldı. Temel atma törenine; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Kars Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, Kars Eski Milletvekili Yunus Kılıç, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın Rektör Prof. Dr. Sami Özcan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bakan Arslan, Kars-digor-tuzluca Bölünmüş Yolunun Temelini Attı

Bakan Arslan, Kars-digor-tuzluca Bölünmüş Yolunun Temelini Attı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.