Bakan Tüfenkci : "Habur kapanırsa yeni kapı açılabilir"

Bakan Tüfenkci : "Habur kapanırsa yeni kapı açılabilir"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Habur sınır kapısı şuanda açık. Geçişlerde azalma var. Gelişmelere göre kapatılabilir ama alternatifler...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Habur sınır kapısı şuanda açık. Geçişlerde azalma var. Gelişmelere göre kapatılabilir ama alternatifler var. Kapatılma ihtimalide masada. Acil olarak birkaç alternatiflerimiz var yeni kapıda açılması buna dahil. Çalışıyoruz, dolayısıyla bizim tüccarımız sanayicimiz rahat olsun" diye konuştu.

Havayoluyla Hatay'a gelen ve bir dizi ziyaretlerde bulunan Bakan Tüfenkci, saat 17.00'da incelemelerde bulunmak üzere Reyhanlı İlçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'na geldi. Sınır kapısında incelemelerde bulunan Bakan Bülent Tüfenkci, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"Karar Ankara'da görüşmeden sonra"

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki incelemenin ardından yavaşlatılmış gümrük hizmetlerini tekrardan hızlandırmak adına çalışmalar başlatacaklarını kaydeden Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Bugün milletvekillerimizle beraber Hatay'da esnaf kardeşlerimizle bir araya geldik. Hatayımızın, bölgemiz sorunlarını birebir kendilerinden dinleme fırsatımız oldu. Esnaflara yapmış olduğumuz hizmetleri ve projeleri kendileriyle paylaştık. Bugün Hatay'a gelmişken Hatay ve Türkiye'miz için önemli olan ve Suriyeye açılan sınır kapılarımızla ikisi Hatay'da, birisi Cilvegözü diğer Yayladağı'ndaki kapımız. Bu kapıların işlerliliğini çalışmak, neler yapılabilir, yerinde görebilmek adına bugün Cilvegözü sınır kapısına geldik. Burada bildiğiniz gibi Suriye'deki koşullara bağlı olarak gümrük hizmetlerini yavaşlatmıştık. Bazı kalemlerde de durdurmuştuk güvenlik nedeniyle. Şimdi yeniden bir imkanımız oldu. Bu değerlendirme neticesini bakan arkadaşlarımız ve başbakanımızla konuşup karar vereceğiz. Cilvegözünün özellikle Türkiye'nin ihracatında Hatay'ın ve bölgenin ekonomisindeki rolünü düşündüğümüzde birkaç adım atılması gerektiğini görüyoruz ve adımları atacağız."

"İnsiyatifler bizleri güçlendirmektedir"

Sınır kapısındaki yasakları biraz kaldırmak istediklerini ve bunu güvenlik güçleriyle görüşerek ortaya koyacaklarını belirten Tüfenkci, "Yasaklanan geçişleri biraz daha açmak istiyoruz ve dolayısıyla buradaki kısıtları kaldırmak yönünde talep var bunu değerlendiriyoruz. Bu değerlendirmeler sadece bizim yapacağımız değil, güvenlik güçlerimizle yapacağımız değerlendirmeler sonucunda adımımız atacağız. Çünkü valimizin de ifade ettiği gibi oradaki ticaret ve sanayi odaları sivil insiyatifi ortaya koyacaklarını ve özellikle HTŞ'nin İdlip'teki kırma noktasında hem süreç içerisinde gelinen nokta hem de Suriyeli iş adamlarının inisiyatif almaları bizleri güçlendirmektedir" diye konuştu.

"Yeni kapı açılabilir"

Bir muhabirin ise "Habur sınır kapısındaki son durum nedir" sorusuna ise Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kapının şuanda açık olduğunu fakat gelişmelere göre kapatılma ihtimalinin ve yeni kapı açılma ihtimalinin masada olduğunu kaydederek, "Son durum bugün aldığım bilgiye göre sabah 08:00'den 14:00'a kadar "ye kadar 425 büyük araç, 137 küçük araç, 334 büyük araç ve 116 küçük araçla çıkış yaptığını görüyoruz. Önceki günlere nazaran bir miktar düşme olduğunu görüyoruz. Şuanda açık gelişmeleri bekliyoruz, gelişmeler neticesinde açıkta tutulabilir, kapanabilir. Kapanması durumunda hükümetimiz bölgede, ticaret ve ihracat yapan üreticilerimizi mağdur etmedik. Bu tip konulara hazırlıklı hale geldik ve alternatif güzergahlar için çalışıyoruz. Acil olarak birkaç alternatiflerimiz var yeni kapıda açılması buna dahil. Çalışıyoruz, dolayısıyla bizim tüccarımız sanayicimiz rahat olsun. Baktığımız zaman merkezi Irak'a ihracatımız Kuzey Irak'a olan ihracatımızdan çok daha fazla. Dolayısıyla biz bölgedeki sanayici ve tüccarlarımızı mağdur etmeyiz" açıklamasında bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, daha sonra Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan ayrıldı.

Bakan Tüfenkci : "Habur kapanırsa yeni kapı açılabilir"

Bakan Tüfenkci : "Habur kapanırsa yeni kapı açılabilir"

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.