Bartın Doğaşı Köyü

Bartın Doğaşı Köyü

Doğaşı, Bartın ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

Doğasının zengin ve mevkiinin güzel olması hasebiyle tahmini olarak doğa ve şı (eski Türkçede baş,ilk) ifadesinin birlişmesiyle doğabaşı anlamına gelen doğaşı ismi verilmiştir.
Köyümüzde şehrimizdeki birçok köy gibi yemek kültürüne sahiptir.nevruz günleri bedrem yani bayram adıyla ateşten atlanır temizleneceğine ve kişinin o yıl bir sürü kötülükten korunacağına inanılır.Aşure günü de muharrem ayında yapılıp aşure hazırlanır ve köy olarak ortak katkılarla bir günlüğüne bayram yapılır.Kurban bayramında da camel oyunu birçok köydeki gibi yapılmaktadır.Köyümüz insanlarında eski ataların yaşayışlarını gösteren birçok uygulama mevcuttur.Yer, tarla,orman ve kişi adları da bunu göstermektedir. Son yıllarda genç nufusun artması ve okuma oranının yükselmesi de dikkat çekmektedir
Bartın merkezine 18 km uzaklıktadır.Şahne,Icak,ve Heyelli, Meydan adında dört mahallesi vardır. Kayadibi,Karainler,Kışla,Amasra'ya bağlı Kocaköy ve Saraydüzü köyleriyle komşudur.Arıt beldesine yakın olup Bartın'ın doğu kesimine yakın yüksek bir mevkide bulunmaktadır.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Yaz aylarında sıcak kış şartlarında ise yoğun yağış ve soğuk yaşanmaktadır
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Sığır, koyun ve kümes hayvancılığı kişisel olarak yapılır.Köyde şehir dışında ve yurt dışında iş için bulunan önemli bir nüfus vardır.Mısır,buğday,arpa,yonca,yanında az da olsa ayçiçeği tarımı yapılmaktadır.Büyük oranda traktör ve makine tarımı yapılmaktadır.Köyümüzde az da olsa seracılık yapılmakta olup bunlarda küçük çapta kendi ihtiyacını karşılamaya yönelik sebze yetiştirilir. Ticareti yaygınlaşmamıştır.Köyümüz iklimi gereği zengin orman ve bitki örtüsüne sahiptir.Çam,kayın,meşe,kavak,gürgen,ıhlamur,kestane,en çok bulunan ağaçlardır.Köyümüzde ceviz,dut,elma,incir,fındık,ayva,armut,kiraz ve vişne yetiştiriciliği yaygındır.Az da olsa arıcılık da yapılmakta olup gelişmektedir.İnşaat alanında büyük bir nüfus ekonomiye yön verir.Fabrika, ağır sanayi ve kamu alanı da ekonominin bir kolunu tasımaktadır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
[(2009)] - Mehmet Akdeniz
2004 - Mehmet Akdeniz
1999 - Hasan Genç (merhum)
1994 - Hasan Genç (merhum)
1989 - Hasan Genç (merhum)
1984 - Mustafa Darçın (Merhum)
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik, sabit telefon ve adsl hizmeti vardır.

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.