Bayburt Darıca Köyü

Bayburt Darıca Köyü

Darıca, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Bayburt merkeze bağlı, merkeze 45 km uzaklıkta Bayburt'un doğusunda bir dağ köyüdür. Yamalı dağının eteğinde kurulmuş olan bu köy hakkında elde oldukça fazla bilgi vardır.

Eski adı Danzut, diğer bir adıyla danzulu ülya olup beyler tepesi anlamına gelmektedir.Köy birçok tepe üzerine kurulmuş olup çok önceki zamanlara ait kalıntılar mevcuttur. Darıca köyünde işgal yıllarında çok çetin savaşlar yaşanmıştır. Köy Sınırları içindeki dağ (Yamalıdağı) 6 ay boyunca çetin savaşlara sahne olmuştur. İşgal yıllarından önce Bayburt'tun genelinde yaşayan Rumlar ve Ermeniler Darıca köyünde yaşamadıkları halde savaş yıllarında çevre köylerden gelerek rus ve ermeni işgal kuvvetlerine yardım ve yataklık etmişlerdir. köyde birçok kişiyi katletmişlerdir. Köy, konumu itibarıyla Erzurum-Rize sınırına çok yakındır. Bir tane yaylası vardır. Akarsuları yazın yok denecek kadar azalır. Köyün güneyinden geçen ve merkeze yaklaşık 5 km. uzaklıkta olan Çoruh nehrinden köy halkı sadece balık tutmak amacıyla yararlanmaktadır. Köy halkının bir araya gelip eğlendikleri piknik alanlarında yer alan çok sayıda göze lezzetli suları ile bilinir. Bölgedeki önemli su kaynaklarından biri olan Ziyaret Suyu her yıl 15 Mayıs tarihinden başlayarak komşu köylerden ziyaretçi akınına uğrar. Köyün en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır. İklimi tipik karasal iklimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Karadeniz dağlarının hemen arkasında olması nedeniyle yağmurdan fazla faydalanamamaktadır. Komşuları doğuda Yoncalı Bayraktar, batıda Yazyurdu ve Çakırbağ'dır. Köy nüfusunu genelde akrabalar oluşturur. Köyde HASABUROĞULLARI, AHALİ, MEMOĞLULLARI, MOLLAOĞULLARI. adında sülaleleri mevcuttur. Köy nüfusu göçler nedeniyle ciddi oranda azalmıştır. Ancak yazları tatil için köylerine dönen akrabalar ciddi oranda nüfusu arttırmaktadırlar. Köy nüfusunun çok daha fazlası ya şehir dışında ya da yurt dışında ikamet etmektedir.
Çepni Oğuz Türkmenleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Yemekleri: Ayranlı çorba, yavan çorba, kalacoş, minci, gara lahana, gugul, kuymak...
Bayburt merkezine 41 km. uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün temel geçim kaynağı hayvancılık ve arıcılıktır..Kuşburnu, yer elması, elma,yaban eriği, ceviz, aluç, armut ve yaban armudu da yaygın olarak yetişir...
Köyün ekonomisi Aricilik, Tarım ve Hayvancılığa dayalıdır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları
1970 - HACI TEMEL
1975 - HACI TEMEL
1980 - HACI TEMEL
1985 - AGAH AYDIN
1990 - MUSTAFA ÇİÇEK
1995 - MUSTAFA ÇİÇEK
2000 - MEHMET YILDIRIM
2009 - CELAL TEMEL
2013 - Enver Temel
Köyde, ilköğretim okulu vardır.
Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardı.
sağlık ocağı var fakat işlev görmemektedir..


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.