Berdülacüz ne demek, kocakarı soğukları ne zaman başlar

Berdülacüz ne demek, kocakarı soğukları ne zaman başlar

Berdülacüz ne demek, kocakarı soğukları ne zaman başlıyor? Berdül’acüz anlam olarak “Berd” soğuk, “acüz” ise kocakarı demektir. Bundan dolayı ülkemizde görülen bu soğuklara “Kocakarı soğukları” denmiştir.

Berdül’acüz bazı yörelerde “Berdelecüz” veya “Berdelegüz” olarak da bilinir. Berdül’acüz anlam olarak “Berd” soğuk, “acüz” ise kocakarı demektir. Bundan dolayı ülkemizde görülen bu soğuklara “Kocakarı soğukları” denmiştir.

Başka bir rivayete göre bu kelime kocakarı manasına gelen “acüze” sözcüğü ile karıştırılınca, bir de üstüne bu soğuklarda çok fazla yaşlı kadının ölmesi söz konusu olunca deyim halkın ağzına “kocakarı soğukları” olarak yapışmış. “Bu soğukları çok kocakarı öldürür…” lafını eskilerden duyarsanız şaşırmayın.

Bir efsaneye göre ise geçimini, yetiştirdiği koyunlarla sağlayan yaşlı bir kadın sert geçen kış sonrası ilk bahar geldi diye sevinerek hayvalarıyla dağlara çıkmış. Ancak havanın birden soğuması, fırtına,yağmur derken hazırlıksız yakalanan kocakarı hayvanlarını ısıtmak için kazma, kürek ne varsa yakmış fakat hayvanları donmaktan kurtaramamış.

Cemrelerin düşme sürecinde havanın, suyun ısındığına, toprağın canlandığına tanık olunursa da henüz kış bitmemiştir. Çünkü 10-17 Mart arası günlerde Kocakarı soğukları, Berd-el acûz soğukları olarak adlandırılan soğuk ve yağışlı havalar hüküm sürer. 1 Şubat -21 Mart arası elli günlük sürenin bitiminde kış da bitmiştir ve bahar gelmiştir. 21/22 Mart, Türk kültüründe “Yeni Gün”, yani yılbaşıdır. Bununla birlikte soğuklar sona ermemiştir. Hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan toplumlar takvimlerini, mevsimlerin değişimini ve mevsim süresince görülen hava koşullarını gözlemleyerek düzene koymuşlardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.