Bodrum Çömlekçi Köyü

Bodrum Çömlekçi Köyü

Çömlekçi Köyü haberleri, Bodrum Çömlekçi köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çömlekçi köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Muğla Köyleri Arasında yer alan Çömlekçi Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Çömlekçi , Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çömlekçi Köyü Resimleri ve çömlekçi köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Bodrum Çömlekçi köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çömlekçi köyü son dakika gelişmeleri, Çömlekçi köyüne özgü yemekler, Bodrum Çömlekçi köyünün tarihi, Çömlekçi köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çömlekçi köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Muğlalı iseniz Muğla Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Muğlalı Ünlüler arasında Bodrum Çömlekçi Köyünde doğan biri var mı? Bodrum Doğumlu Ünlüler Kimler?

Bodrum Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Bodrum Muğla Arası Kaç Km? Bodrum Hava Durumu? Muğla Köyleri ve Bodrum Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

ÇÖMLEKÇİ KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Çömlekçi, Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı bir mahalledir.

2012 yılına kadar Bodrum ilçesine bağlı bir köyken, 2012 yılında Muğla'nın büyükşehir olmasıyla bu ilçeye bağlı bir mahalle statüsünü almıştır.

Mahallede çok önceleri topraktan çömlek yapıldığı için köye bu ad verilmiştir. Mahallenin yerleşim yeri ile ilgili olarak daha önceden "Göktepe" ve "Eskiköy" denilen yerlerde yerleşim olduğu, şimdiki köy alanının sonradan yerleşim yeri olarak seçildiği söylenmektedir. Köy halkı çalışkanlığı ile bilinir. Köy halkı çok çeşitli işlerle uğraşmaktadır, hatta bazı ailelerin birden fazla iş alanı vardır. Seracılık, zeytincilik, hayvancılık, halıcılık, bağcılık, arıcılık v.b. başta gelen iş alanlarıdır. Seralarda üretilen domateslerin çoğu arı ile üretilmektedir. Yetiştirilen ürünler hasad edildikten bir gün sonra pazara çıkarılmaktadır. Ürünler üreticiler tarafından Bodrum ve çevresindeki pazarlarda satılmaktadır.Gündüzleri bayram ve düğün günleri haricinde halkı kahvede bulmak çok zordur. Herkes işiyle ilgilenir. Bayramlarda, düğünlerde ve mevlütlerde köy halkı bir araya gelir. Mahalledeki herhangi bir kişinin hastalanması durumunda o kişi ziyaret edilir. Bu özellikleri ile Çömlekçi mahallesi diğer köylerden farlılık gösterir. Mayıs ayı sonu,Haziran ayı başlarında mahallede her yıl geleneksel yağlı güreş yapılmaktadır.

Mahallenin gelenekleri:Düğün; hafta sonu yapılacaksa pazartesi günü okuntu(davetiye) dağıtılır. Perşembe sabahı köylülerin katılımı ile bayrak dikme merasimi yapılır. Aynı gün nikah kıyılır, kız evinden oğlan evine çeyiz götürülür. Cuma günü yemek hazırlıkları ve kına gecesi yapılır. Cumartesi günü yemek verilir akşam da balo olur. Pazar günü ise gelin alma günüdür. Mevlüt; Sünet, asker gönderme, hacca gitme,ölüm v.b. durumlarda mevlüt okutulur. Mevlütlere genellikle; mahallenin tamamı, komşu köyler ve diğer kentlerdeki akrabalar davet edilir. Mevlütler yemeklidir.Mahallenin yemekleri çoğunlukla Yörük ve Ege kültürlerine dayanmaktadır. Yörede üretilen zeytin ve zeytinyağı, kahvaltı ve yemeklerde bolca kullanılır. Yöresel otlardan yapılan yemekler yaygın olarak tüketilmektedir.

Muğla iline 121 km, Bodrum ilçesine 40 km uzaklıktadır.

Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Mahallenin ekonomisi;tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılık, seracılık, zeytincilik, bağcılık, arıcılık, mahalledeki en önemli iş alanlarıdır. Mahallenin Bodrum'a yakın olması nedeniyle mahallede üretilen ürünler Bodrum ve çevresindeki pazarlarda tüketilmektedir. Özellikle seralarda yetiştirilen ürünler; domates(bambus arılı), salatalık v.b. sebzeler, zeytin ve zeytin yağı Bodrum yarımadasındaki pazarlarda tüketilmektedir.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak 4.sınıftan tibaren taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.