Bomba Yapımında Da Kullanılan Nitratlı Gübreler Reçete İle Satılacak

Bomba Yapımında Da Kullanılan Nitratlı Gübreler Reçete İle Satılacak

Adıyaman'ın Sincik ilçe Ziraat Odası Başkanı Kadir Altıntel, bomba yapımında kullanılan amonyum nitratlı gübreleri tamamen yasakladığını, kalsiyum...

Adıyaman'ın Sincik ilçe Ziraat Odası Başkanı Kadir Altıntel, bomba yapımında kullanılan amonyum nitratlı gübreleri tamamen yasakladığını, kalsiyum nitratlı gübreleri ise e-reçete ile satışına izin verdiğini söyledi.

Başkan Altıntel, 2016 yılı Haziran ayında yasaklanan nitratlı gübrelerle ilgili yeni bir düzenlemenin yapıldığını belirterek, Gübre alacak çiftçilerin, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmak zorunda olduğunu ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, amonyum nitratlı gübreleri tamamen yasakladığını, kalsiyum nitratlı gübreleri ise e-reçete ile satışına izin verdiğini ifade eden Başkan Altıntel, potasyum nitratlı gübrelerin satışının ise tamamen serbest bırakıldığını aktardı.

E-reçete ile satışı yapılan gübrelerin Köy Muhtarları gözetiminde tarlaya atılacağına da dikkati çeken Başkan Altıntel, "Nitratlı gübrelerin dağıtım, satış ve kullanılmasını düzenleyen talimatta özetle şu bilgilere yer veriliyor. Amonyum nitrat gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Çiftçilere satış yapılmayacaktır. Diğer yandan tarımsal amaç dışı kullanım için satış ve sevkiyatlarda ilgili firmalar bakanlığımızdan izin almaya devam edeceklerdir. Üretici veya ithalatçı firmaların ve bayi veya dağıtıcıların yedieminlerindeki kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinin çiftçilere satışına kontrollü olarak izin verilecektir. Potasyum nitrat ve sodyum nitrat gübrelerinin satışı tamamen serbest bırakılmıştır. Gübre üreticisi ve ithalatçısı firmaların, sevkiyat işlemlerini, gübre kayıt ve takip sistemi üzerinden yapacaklar. Terör örgütlerinin rahatça buldukları ve patlayıcı yapımında kullandıkları nitratlı gübreler reçete ile satılacak. Gübre Kayıt ve Takip Sistemine kayıtlı olmayan dağıtıcılara veya bayilere sevkiyat yapılmayacak" dedi.

Gübre almak isteyen çiftçilerin, Çiftçi kayıt sistemi ve tarımsal Üretim Kayıt Sistemlerine kayıtlı olmak zorunda bulunduğunu da hatırlatan Altıntel, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ya da İlçe Müdürlüğü, gübre satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak 4 nüsha e-reçete düzenleyecek. E-reçete, Gübre Kayıt ve Takip Sistemi üzerinden sistemde yetkilendirilmiş il veya ilçe müdürlüğü personeli tarafından verilecek. Çiftçi, e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı bayi ya da dağıtıcıya başvurması gerekiyor" diye konuştu.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.