Bu Çiftlikte Büyük Balık Küçük Balığı Yemiyor

Bu Çiftlikte Büyük Balık Küçük Balığı Yemiyor

Kahramanmaraş'ta balık üreticisi, çiftliğinde balıkların birbirine zarar vermemesi için boylama makinesi üretti.

Kahramanmaraş'ta balık üreticisi, çiftliğinde balıkların birbirine zarar vermemesi için boylama makinesi üretti.

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesine bağlı Kılavuzlu mevkiinde 100 dekarlık baraj göleti üzerinde balık üretim çiftliği olan Fatih Şeker (56), 14 yıllık araştırmanın sonucu boylama makinesini geliştirerek, patentini aldığı makineyi yurt içi başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine satışını yapıyor.

Boylama makinesi sayesinde kendi çiftliğinde balıkların stresten uzak olarak birbirine zarar vermeden yetiştirildiğini kaydeden Fatih Şeker, boylama makinesi sayesinde maliyeti yarı yarıya düşürdüğünü, verimi de aynı oranda artırdığını söyledi.

15 bin TL harcadığı makine sayesinde yarım gramdan 600 grama kadar balıkları boylayabildiğini belirten Fatih Şeker, "Eski yöntemle 3 gün süren ve aç bırakılan balıkların işlemleri şimdi bir saat sürüyor. Aç kalmadıkları için stresten uzaklaşan balıklar böylece birbirlerine saldırmıyor" dedi.

Buluşunu yaptığı balık boylama makinesini Norveç fuarlarına taşıyarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçladığını söyleyen Fatih Şeker, "Bu balıklarımızı elle boyladığımız için çok maliyet ve işçilik giderlerimiz yüksekti. Dedik ki biz bunu geliştirelim. Bu maliyetimizi daha aza indirelim, verimliliğimizi artıralım. Çünkü bir balığı boylamak için, üç gün önceden yem veremiyorsun. 3 gün aç bırakıyorsun, sonra boyluyorsun. Ondan sonra bu bir gramaj kaybı, yem kaybı ve balıkların strese girmesine sebep oluyordu. Balıkları boylayan bir makine düşündük. Avrupa'da numuneleri vardı, Türkiye'de maalesef yoktu. Biz dedik, kendimize bir makine yapalım. Ve bir makineye bakarak onun benzerini yaptık. Sonra bu makineyi geliştirdik. 3 elemanın 8 saatte boylama yapmış olduğu balık miktarı tonajını bu makine vasıtasıyla tek bir elemanla 1 saatte yapıyoruz. Üstelik de 3 gün aç bırakma yerine, akşam yemini attığında sabahleyin o havuzu, o kafesi 1 saat içerisinde boylama yapıyor, balıklar strese girmiyor, zaman kaybı olmuyor. Et kaybı olmuyor. Balık hastalanma riski aza düşüyor. Balıkların boylanması çiftliklerde elzemdir. Neden elzemdir, şunun için: Balıklar büyük ve küçük aynı havuzda olduğu sürece birbirlerine zarar verir, birbirlerini ısırır, büyükler küçükleri yer. Ve onun gelişimi ile ölümüne sebep olur. Gelişimi durur. Onun için her ay rantabl bir şekilde bir üretim yapabilmek için her ay mutlaka balıkların boylanması gerekir. Bu makine bir havuzda bulunan 3 bir grubu 3 boya, 3 sınıfa ayırıyor, 3 gramaja ayırtıyor. O şekilde boylama yapıyor. Makinede son dönemlerde geliştirdiğimiz ve birçok ülkeye ihracat ediyoruz elhamdülillah şu anda, hem yurt içi, hem yurt dışı. Bu makineler yapılmadan önce yurt dışından geliyordu. Biz bu makineleri yaptıktan sonra yurt dışından gelişini engellediğimiz gibi yurt dışına ihracatına başlamış bulunmaktayız. Öyle bir şey geliştirmek bize nasip oldu ki elhamdülillah, 1 makine de yarım gramdan 500-600 rama kadar boylayabiliyoruz. Tek bir makineyle yarım gramdan 600 grama kadar balıkları sınıflandırıyoruz. Hijyen ve hassas bir şekilde boylamayı gerçekleştiren bir makine yapmayı Cenabı Hak bize nasip eyledi. Bunun şu andaki satış fiyatımız 15 bin TL. Norveç'te uluslararası daha büyük fuarlar var. Buralara inşallah bunu götürüp buralarda tanıtımını yapıp hem ülke ekonomisine, hem sektörün kalkınmasına, hem kendi bütçemize ve ekonomimize katkı sağlaması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Bu Çiftlikte Büyük Balık Küçük Balığı Yemiyor

Bu Çiftlikte Büyük Balık Küçük Balığı Yemiyor

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.