Çarşıbaşı Fenerköy Videosu

Çarşıbaşı Köyleri Arasında yer alan Fenerköy köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Fenerköy köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir

Fenerköy Köyü, Trabzon ilinin Çarşıbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çarşıbaşı Fenerköy Köyü Resimleri ve fenerköy köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin fenerköy köyünde doğan biri var mı? Çarşıbaşı Dğumlu Ünlüler Kimler?

Çarşıbaşı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Çarşıbaşı Trabzon Arası Kaç Km? Çarşıbaşı Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Çarşıbaşı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Fenerköy, Trabzon ilinin Çarşıbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir. Yoroz (Fener Köyü) adını Fransızlar tarafından inşa edilen Yeros Fenerinden almıştır. Daha sonra mahallesin adı Fener olarak değiştirilmiş ve köy Fener Köyü olarak tescil edilmiştir.

Köyü kuranların, köye çobanlık yapan ve sürülerini otlatmak amacıyla gelen Eynesil'liler olduğu söylenir(Sofoğlu ailesi). Bunlar mahallesin üst bölümüne, kendi adlarıyla anılan tepeye yerleştiler. 'Sofoğlu ailesi' sürülerini mahallesin otlaklarına salarak bol otlardan ve temiz havadan hoşlandıkları için burayı terk etmediler. Daha sonra buraya başka ailelerin göç etmesiyle nüfus çoğalmıştır.

Köy, Karadeniz'e yaslanmış gibi denizi karşısına almıştır. Bu haliyle mükemmel bir manzara sergilemektedir. Denizden baktığınızda, dalgaların sahile vuruşunu ancak çok ünlü şairler izah edebilir. Yukarıda da değindiğimiz ve mahallesin adını aldığı 'Yoroz Feneri', mahalledeki tarihi eserlerin başında gelir. Erozyona uğramış tarihi kalesi vardı ancak bugün kalıntılarına dahi rastlanılmamaktadır. Sahil, denize girmek için son derece güzel kumsallarla doluyken, seksenli yılların sonlarına doğru sahil yolu nedeniyle taşlarla doldurulmuştur. Yine de Yoroz altı mevkiinde ihtiyacı karşılayacak bir kumsalımız mevcuttur. Lütfen kıymetini bilelim. Denizin kirliliği diye bir olaya rastlamak mümkün değildir. Köyümüzde olmayan bir tek şey vardır: O da hiç kimsenin bu güzellikleri göremeyişi. Kısaca turizm için her var, tesis yok.

Köy halkının başlıca geçim kaynağı balıkçılıktır. Tarım ve hayvancılık daha sonra gelmektedir. Balıkçılık son yıllarda azaldığı ve avcılığın oldukça gerilemesi sonucu yöre halkı zor durumda kalmış ve yeni arayışlar başlamıştır. Alternatif çözüm: Uzak denizlerde balıkçılık olarak görülmektedir. Son yıllarda aileler ; çocuklarını okutarak devlet dairelerinde iş bulabilme ve geçimlerini bu şekilde temin edebilmeleri hususunda büyük eğilim göstermektedirler. Tarım ve hayvancılık geri planda geçim kaynağı olarak görülmektedir. Zira arazinin dar oluşu kalabalık nüfusu geçindirmekte etkisiz kalıyor. Köyümüz insanı bu bakımdan göçe zorlanmaktadır. Arazinin büyük bir bölümü fındık dikili olduğu için tarıma elverişli sahalar azalmıştır. Mahallede hemen hemen her yıl açılan el sanatlarını geliştirici kursların da ekonomik yönden ailelere bir katkısı olmamaktadır. Mahallede kadınlar, özellikle uzun kış boyunca boş vakitlerinde çeyizlik elişleri yaparak aile bütçesinin giderlerini azaltma yönünde katkıda bulunurlar.

Köyümüz insanının eli her türlü işe yatkındır. Bu bakımdan el sanatlarının her türü vardır. Özellikle kadınların bu sahadaki faaliyetleri çok büyük rağbet görmektedir. Kadınlar kendileri tarafından yaptıkları el işlerini sergilerde teşhir eder ve kaldırırlar. Hâlbuki bu el işlerinin piyasada değerlendirilmesi mümkün. Bu el işlerinin başında danteller, çeşitli yün ve naylon örgü işleri, makine nakışları ve boyamalar gelmektedir.

Erkeklerin yaptıkları işin başında balık ağlarının onarım gelir. Bu işin adına 'matis' denir. Matis, hamsi ve balık ağlarının tahribata uğrayan bölümlerinin özel iğnelerle örülmesi olayıdır. Öyle ki matisçi, matis ettiği kısmı sanki fabrika tarafından yeniden yapılmış gibi yapar. Ayrıca yeni yapılan balıkçı ağlarının donanımı çok büyük ustalık isteyen iştir. Köy insanının başlıca geçim kaynağı balıkçılık olduğu için balıkçı motorlarının yapımı ve onarımı da burada yapılmaktadır. Yeni yapılan balıkçı teknelerinin boyanması özenle yapılır. Ayrıca dışarıdan ve içerden temin edilen bu motorlara ait makinelerin takılması işi de burada özenle yapılır.

Mahallede inşaat ustalığı, sıvacılık ve taşçılık da ileri bir durumdadır. Konutlar köy ustaları tarafından yapılır. Ayrıca elektrik ve su tesisatçılığı işleri de görülür.

Trabzon iline 30 km, Çarşıbaşı ilçesine 5 km uzaklıktadır.

Yoroz (Fener Köyü) tipik bir Karadeniz mahallesidür. Karadeniz bölgesinin tüm özelliklerini taşımaktadır. Arazi dik , dağlık ve tepeciklerden oluşur.Yerleşim de bu manzarayla mütenasiptir. Yani evler dağınık bir şekilde yer almaktadır. Anadolu'nun toplu köy manzarasına burada rastlanılmaz. İklim ve bitki örtüsü de bu bölgenin tüm özelliklerini yansıtır. Dağlar denize dik olarak iner. Sahiller düz bir şerit gibi uzanır. Balıkçıların barınması için bir suni liman, onları Karadeniz'in azgın dalgalarından korumaktadır. Yoroz burnu; yıl boyunca hiç eksik olmayan rüzgarıyla ünlenmiş, türkülere bile konu olmuştur. Yoroz, aynı zamanda doğusunda bulunan Akçaabat'ı, kötü hava şartlarından koruyan bir şemsiye gibidir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve balıkçılığa dayalıdır.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar