Çaykara Ataköy Videoları

Çaykara Ataköy Videoları sitemizde yerini aldı. Ataköy, Trabzon ili Çaykara ilçesine bağlı mahalledir.

Ataköy, Trabzon ili Çaykara ilçesine bağlı mahalledir.

Çaykara'ya 9 kilometre uzaklıktadir, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın doğduğu yerdir. Ataköy Çaykara'nın güneyinde yer alır.

Kuzey ve Kuzey Batısında Şahinkaya, Güneyinde Çamlıbel, Doğusunda Çambaşı ve Aşağı Kumlu köyleriyle çevrilidir. Genel olarak düz sayılabilecek bir arazi üzerinde kurulmuştur.

Beldenin nüfusu 2000 yılı nüfus sayımına göre 3128'dir. Önceki yıllarda toprağa, özellikle yaylalarının elverişliliği nedeniyle havancılığa dayanan geçim, son yıllarda bütün yöremizde olduğu gibi değişiklik göstermektedir. Tarım ve hayvancılık artık geçimin temel unsuru değil, ek bir gelir potansiyeli durumundadır.

Geçim daha çok eğitime dayalı devlet ve özel sektörde çalışma, gurbet ve emekliliğe dayanmaktadır.

Ataköy Çaykara'da merkez belediyeden sonra ilk önce belediye olan yerleşim yeridir. 10 Ekim 1957 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla belediye statüsüne kavuşmuştur.

Belediyenin halen görevli olan dokuz personelinden yedisi memur, ikisi işçi statüsündedir. Ataköy'de bugüne kadar 17 belediye başkanı görev yapmıştır. Bir yerleşim yeri olarak 1500'lü yıllardan sonra kurulduğu bilinmektedir.

Eskiden bataklık olan Ataköy'ün düzlük kısmı heyelan nedeniyle oluşmuştur. Bu nedenle beldenin yukarı kısmında heyelan korkusu yüzünden oluşturulan ve yüzyıllardır ağaç kesilmeyen "Beddualı Orman" adıyla bir orman oluşturulmuştur. Köyü ilk kuranlardan olan Lemoğlu Ali, bugünkü çarşıya da ismini vermiştir. (Lemali)

Ataköy'de kamu kuruluşları olarak belediye, Sağlık Ocağı, Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölge Hastanesi, Sağlık Meslek Lisesi, İlköğretim Okulu, Laleli, Merkez, Yeşiltepe, Vartanlı ve Tuna mahalleleri camileri ve Cevdet Sunay müze evi bulunmaktadır.

Ataköy'ün Cumhuriyet Tarihinden Önceki İsmi Şinek'dir.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar