Çaykara Ulucami Köyü

Çaykara Ulucami Köyü

Çaykara Köyleri Arasında yer alan Ulucami köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ulucami köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir.

Ulucami Köyü, Trabzon ilinin Çarşıbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Ulucami Köyü Resimleri ve ulucami köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Ulucami köyünde doğan biri var mı? Çaykara Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çaykara Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? ÇaykaraTrabzon Arası Kaç Km? Çaykara Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Çaykara Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Ulucami, Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 82 km, Çaykara ilçesine 8 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Ulucami, İlçe merkezinin 4 km kuzeyinde, Solaklı Vadisinin doğu yakasında yer alır. 1486 tarihli arşiv kayıtlarında Çaykara ilçesi sınırları içerisinde gösterilen dört mahalleden biri, bugünkü Akköse ve Ulucami köylerini içine alan "Zeno"'dur. 1926'dan sonra "Zeno Ulucami" adıyla muhtarlık yapısına kavuşur.

İlk yerleşenler; Fettahoğulları (Kaldırım, Demirhan, Hacıfettaoğlu) ; Hacıahmetoğuları (Yılmazer, Eryılmaz); Çaprazoğullan (Yıldırım, Yıldırımhan); Şakiresoğulları (Solaklı); Hacıcevahiroğulları (Cevahir); Semercioğulları (Baştürk); Bayekoğulları (Üstün); Mollatahiroğulları (Üstünbaş); Conoşoğulları (Varlıbaş); Görhanoğulları (Aygün)'dır. 1929 yılında Trabzon'un doğusunda (Of-Çaykara-Sürmene) yaşanan büyük sel felaketi ve toprak kayması, en çok bu mahallesi etkilemiştir.

Sellerden sonra ve çeşitli sebeblerden dolayı Maçka ilçesi ve Bayburt'un Yazyurdu, Çayırözü, Yaylapınar köylerine göç vermiştir. 1959 sellerinden sonra da Hatay ili Kırıkhan ilçesine 250 hane dolayında aile devlet iskanına tabi tutularak yerleştirilmişltir. Toprak kayması ve sel, göçlerin temel nedenidir. Son derece girişimci bir yapıya sahip olan köy halkının gittiği her yerde ve her işte üstün başarı gösterdiği bilinen bir gerçektir. Özellikle mahallesin zenginlerinin katkısıyla yol, su, elektrik gibi sorunları çok önceden çözülmüştür. Mahallenin yaylaları; Alaysa, Tufa (Zeno Tufası), Sarıkaya, Yente Yaylası, Geriki Yayla'dır.

Trabzon ili Of Çaykara devlet karayolunun 17. kilometresinde bulundan Kondu ile 24. kilometresi arasında bulunan Zeno Köyü 1925 yıllarında Of'a bağlı bir mahalle iken 01.01.1948 tarih ve 5071 sayılı yasa ile Çaykara ilçe olunca Of'tan ayrılıp Çaykara'nın bir mahallesi haline gelir. 1948 yılında Zeno Köyü iki muhtarlık olarak yapılandırılır.

Zeno Köyü'nün ortasından geçen Aksilisa Deresi'nin Of tarafındaki bölgesine Aksilisa Deresi'nin adından esinlenerek Zeno Akköse, diğer tarafında kalan bölgesine ise Zeno Ulucami adı verilir. 1948 yılından önce Of'a bağlı bir bucak olan Kondu 01.01.1948 tarih ve 5071 sayılı yasa ile Çaykara ilçe olunca onun bir mahallesi haline gelir ve 27.02.1949 tarihinde ise Dernekpazarı adı ile yeniden bucak olur. Hakim yetersizliğinden ve Çaykara'ya yakınlığından 1958 yılında adli teşkilat ve de daha sonra tapu, nüfus gibi hizmet birimleri kaldırılıp teşkilatlı bucak durumuna son verilmiştir. 1953 yılında Güney, Merkez, Kondu ve Yenicemi semtlerini içine alan bir belediye teşkilatı kurulmuştur.

1960 yılında yapılan düzenlemelerde adı, cumartesi günleri bir dernek biçiminde halkın kurduğu pazardan çıkarak Dernekpazarı olur. Yine 1960 yılında yapılan düzenlemelerde Zeno Akköse ve Zeno Ulucami adlarının başındaki Zeno sözcüğü kaldırılır. Köylerin adı Akköse Köyü ve Ulucami Köyü olarak kayıtlara geçer. Dernekpazarı 20 MAYIS 1990 tarih, 3644 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan TBMM kararıyla ilçe olur. Akköse Köyü Dernekpazarı'nın, Ulucami Köyü ise Çaykara'nın bir mahallesi olarak kayıtlardadır. Akköse Köyü Dernekpazarı Merkezi'ne 3 kilometre uzaklıktadır. Ulucami Köyü Çaykara Merkezi'ne 4 kilometre uzaklıktadır.

Mahallenin ekonomisi tarım (büyük çoğunluğu çay) ve hayvancılığa dayalıdır.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sadece 1 ebe vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.