Çocuğunuz Soru Sormuyorsa Şüphelenin

Çocuğunuz Soru Sormuyorsa Şüphelenin

“Eğer çocuğunuz soru sorup öğrenmek istemiyorsa, bu durum normal değildir. Böyle bir durumda ilk olarak ebeveynleri ve öğretmenleri sorgulamak gerek” .

Çocukların gelişimsel özelliklerinden birinin de meraklı olmak olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Erhan Alabay, “Eğer çocuğunuz soru sorup öğrenmek istemiyorsa, bu durum normal değildir. Böyle bir durumda ilk olarak ebeveynleri ve öğretmenleri sorgulamak gerek” dedi.

Çocukların, özellikle de gelişme dönemlerinde akla hayalegelmeyecek sorular sormasının son derece doğal ve gerekli bir davranış olduğunadikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ÇocukGelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Alabay, bu sorularageçiştirici ve doğru olmayan yanıtlar yerine, doğru ve bilimsel cevaplarvermenin gerekliliğine dikkat çekti.

“‘BİLMİYORUM’ DEMEKTENÇEKİNMEYİN”

Sorunun cevabının bilinmemesi durumunda “Bilmiyorum”denmesinden çekinmemek gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Alabay,“‘Bilmiyorum’ yanıtının ardından, bilmediğiniz soruların cevaplarını çocuğunuzile birlikte araştırma yaparak öğrenmeyi de teklif etmek gerekir.

Kitaplararaştırılmalı, o alanda uzman kişilere danışılmalı veya internetten doğrubilgilere ulaşılmalı. Derlenen bilimsel gerçekliği olan yanıtlar da çocuklarlapaylaşılmalı. Eğer imkân varsa çocuğun gelişim seviyesine uygun videolar izletilebilir.  Bu durum çocukların merakını tazeler veçocuk, daha üst düzey konuları merak etmeye başlar” dedi.

BU DAVRANIŞLAR ÇOCUĞUNMERAKINI KÖRELTİYOR

Merak etmeyen, sorular sormayan ve çevresini araştırıpkeşfetmek istemeyen bir çocuğun durumundan şüphe edilmesi gerektiğini ifadeeden Yrd. Doç. Dr. Alabay, “Öncelikle şüphe duyulacak kişilerin başında çocuğunebeveynleri ve öğretmenleri gelir. Çünkü birçok ebeveyn ve öğretmen çocuğakarşı sergilemiş olduğu yanlış davranışlardan dolayı çocukların merak duygularızedelenir.

Çocuğun sorularına ‘Bu nasıl bir soru?’, ‘Büyüyünce öğrenirsin’,‘Sen de ne kadar çok soru sordun’ şekilde cevaplar vererek, çocuğun merakınıgörmezden gelen ebeveyn ve öğretmen sayısı oldukça fazladır. Aynı zamandaebeveyn tutumları da çocukların merak duygularını etkilemektedir. Örneğinotoriter, kısıtlayıcı ve ilgisiz anne baba tutumlarına maruz kalan çocuklarında merak duyguları zedelenir” diye konuştu.

“BİLİMSEL YANIT VERENÖĞRETMEN SAYISI ÇOK AZ”

Konuyla ilgili bir araştırma sonucunu da paylaşan Yrd. Doç.Dr. Alabay, şu ifadeleri kullandı: “Çocukların merak ettiği bilim sorularına,okul öncesi öğretmenlerinin vermiş oldukları cevapların incelenmesi amacıyla,122 okul öncesi öğretmenine çocukların merak ettiği soruları yönelttik veöğretmenlerin vermiş olduğu yanıtları inceledik.

Araştırma sonucunda okulöncesi öğretmenlerinin yalnızca yüzde 20-30’unun bilimsel gerçeklikte yanıtlarverdiği, geri kalan öğretmenlerin ise bilimsel gerçekliğe dayalı olmayancevaplar verdiğini tespit ettik. Bu araştırmada bir diğer çarpıcı sonuç olarakda, çocukların sorduğu sorulara ‘Bilmiyorum, araştıracağım’ şeklinde cevapveren öğretmenlerin oranının oldukça düşük olduğu gerçeği karşımıza çıktı.

Öğretmenlerin her şeyi bilmesi elbette mümkün değil. Özellikle çocukların merakettikleri evren hakkında tüm soruların cevapları bilim insanları tarafındanbile hala çözülebilmiş değil. Fakat eğitimciler olarak çocukların sorgulama vearaştırma yapmaları ve merak ettikleri soruların üzerine gidebilmeleri için,bilmiyor isek bilmiyorum demekten kaçmamalıyız. Bu çocukların karşında küçükdüşmek değil, aksine araştırarak çocukların sorularına cevap bulmaya çalışanaraştırmacı bir öğretmen davranışıdır.

Önemli olan kısım sadece bilmiyorumdemek değildir tabii ki... Bilmiyorum dedikten sonra çocukla birlikte bu konuhakkında araştırmalar yapıp, çocuğun gelişimine uygun olarak eğitim sürecindeetkinliklerle çocuğun merak ettiği bilim sorularına yanıtlar verilmelidir.”

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.