Çocuklar Yine de Güler

Çocuklar Yine de Güler

Çocuk hakları ve dezavantajlı çocukların yaşadığı sıkıntılar, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta konuşuldu.

Çocuk haklarına dair uluslararasıilk sözleşme olarak kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirisiyayınlanmasından beri 93 yıl geçti. 1959 yılından bu yana Birleşmiş Milletlerhimâyesinde çocuk hakları uluslararası sözleşmeyle teminat altına alınmakta.Ancak bir yandan çocuklar savaş ve çatışmaların maktulü oluyor, diğer yandankendi ülkeleri içinde yoksulluk, istismar, madde bağımlılığı gibi tehditlerleyüz yüze. Çocuklar eşit imkânlara sahip değil. Çocukların yetiştirilmesi bütünbir toplumun ortak sorumluluğu. Belki de bu yüzden sivil topluma daha fazladestek vermek gerekiyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi SağlıkBilimleri Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü tarafından düzenlenen Dünya ÇocukHakları günü konferansına Sulukule Gönüllüleri Derneği’nden Cem Avcı ve Cezaİnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden Alper Yalçın katıldı. Songül Boyraz’ınmoderatörlüğünde gerçekleşen konferansta konuklar çocuklarla doğrudan temaskurarak onlara destek sağladıkları sivil toplum tecrübelerini aktardı. Ayrıca,Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencileri için üniversite sonrasında sivil toplumdaçalışmanın avantajları ve dezavantajlarına değinildi.
SOSYAL ENTEGRASYON İLE AYRIMCILIĞI YENMEK MÜMKÜN
“Bir dezavantajlı bölgedeçalışıyorsanız kitapta yazmayan şeyler görürsünüz. Bu tür insanlarla nasıliletişim kurmanız gerektiğini bilmeniz gerekir” diyen Sulukule GönüllüleriDerneği üyesi Cem Avcı, faaliyet gösterdikleri mahallelerdeki ilkokul veortaokullarda müzik, perküsyon, spor eğitimlerinde bulunduklarını ifade etti.Karagümrük mahallesinde 2016’ya kadar belediyenin Bilgi Evi olmadığı içinçocukları ders çalıştırıp, ödevlerini yaptırdıklarını söyledi. Sahadayaptıkları gözlemlerde, Sulukule gibi mahallelerde ailelerin düzensiz hayatı olduğunuve ailelerin sabaha karşı uyuduğundan ötürü ilkokul birinci sınıföğrencilerinin bile sabaha karşı uyuduğunu gördüklerini söyleyen Cem Avcı,“Buradaki ailelerin gelirinin yüzde 10’u çocukların okulda yediği yemek. Buyüzden, ailelerin birçoğu çocuğunu okula değil sanayiye gönderiyor” şeklindekonuştu. Ailelerin yükünü azaltmak ve çocuklarını okula göndermelerini teşviketmek için Sulukule Gönüllüleri Derneği çocuklara fişle yiyecek bursu veriyor.Bütün bu faaliyetler vasıtasıyla çocuklara yönelik ayrımcılığı azaltmanınmümkün olduğuna da dikkat çeken Avcı, “Ayrımcılığı, sosyal entegrasyonuartırarak yenmek mümkün” dedi.
İstanbulAydın Üniversitesi Sosyal Hizmetleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Uğur Tekin’in deçocuklara ve çocuk masumiyetine dair katkı yaptığı konferansta; Alper Yalçınise çocuk hapishaneleri ve çocuk mahpuslardan bahsetti. Türkiye’de şu an binihükümlü 2 bin 800 çocuk mahpusun olduğunu ifade eden Alper Yalçın, “Çocukların çoğuyaptıkları eylemin kanunda suç olduğunu biliyorlar.” dedi. Bu durumla ilkkarşılaştığında ‘masum çocuk’ algısının sarsıldığını belirten Yalçın,çocukların hırsızlık yapmalarının yoksulluğa dair bir durum olduğunu vepsikolojik destek verilse de yoksulluk değişmedikçe değişen bir durumunolmadığının altını çizdi.


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.