Çocukları Bu Dumana Maruz Bırakmayın

Çocukları Bu Dumana Maruz Bırakmayın

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Kantarcı Tarakçı, sigara içilen evde yaşayan çocukların, günlük 5 tane sigara...

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Kantarcı Tarakçı, sigara içilen evde yaşayan çocukların, günlük 5 tane sigara içmiş kadar etkilendiğini söyledi.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi ve TEI işbirliğiyle bir sağlık söyleşisi gerçekleştirildi. TEI Eğitim Amfisinde gerçekleşen söyleşide Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Kantarcı Tarakçı, katılımcıları "Sigara bağımlılığı ve kurtulma yolları" konusunda bilgilendirdi. Dr. Tarakçı, ilk olarak tütünün zehirli bir bitki olduğunu, ister elde, isterse fabrikada işlenmesine rağmen bu zararlı özelliklerinden kurtulamadığını açıkladı. "Her 8 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor" diyen Dr. Tarakçı, "Sigara önlenebilir ölüm nedenidir. Her yıl 4 milyon ölüm sigaradan kaynaklanıyor. 2020 yılında her üç erişkinden birinin ölümü sigaradan olacaktır" şeklinde konuşarak, sigaranın öldürücü etkileri konusunda katılımcıları uyardı.

"Sigara birçok hastalığa yol açıyor"

Sigaranın yol açtığı onlarca hastalıktan da bahseden Dr. Tarakçı, "İçilen sigaradan dolayı akciğer kanseri olma riski 13-22 kat, ağız kanseri olma riski 3-30 kat, dişeti kanseri olma riski 5-14 kat, dil kanseri olma riski 4-33 kat, bademcik kanseri olma riski 7-11 kat, gırtlak kanseri olma riski 16 kat, yemek borusu kanseri olma riski 8-10 kat, mesane kanseri olma riski 3-5 kat, pankreas kanseri olma riski 2 kat, böbrek kanseri olma riski 5 kat, prostat kanseri olma riski 2 kat, rahim ağzı kanseri olma riski 17 kat, kan kanseri olma riski 2-3 kat artar" ifadelerine yer verdi.

"Sigara içilen evde yaşayan çocuklar, günlük 5 tane içmiş kadar etkileniyor"

Sigaranın, sadece içenlere değil, dumanından etkilenen bireylere de zararlı olduğunun altını çizen Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Kantarcı Tarakçı, ev içinde sigara içmenin zararlarını da şu şekilde sıraladı;

"Çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olmakta, bebekler hastaneye 3 kat daha fazla başvurmakta, ani bebek ölümü riski 2,5 kat artmakta, bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat artmakta, çocuklarda astım ve solunumsal enfeksiyon riski 2 kat artmakta, çocuklarda akciğer kanseri, kronik bronşit sıklığı artmakta ve eşi sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat artmaktadır."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.