Çorum-Boğazkale Emirler Köyü

Çorum-Boğazkale Emirler Köyü

Emirler, Çorum ilinin Boğazkale ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün adının bir rivayete göre bölgede yaşayan Emir ağadan geldiği söylenmektedir. Köy ilk olarak şimdiki yerleşim yerinin doğusunda bulunan maden ocağı ve sarı kayalar bölgesine kurulmuş olup, değişik nedenlerden dolayı yeri değiştirilmiştir. Köyün ilk kurucu aileleri, Osmanlı döneminin 1830'lu yıllarında Taşcı ve Aylan aileleridir. Diğer yaşayan halk ise değişik yerlerden göç ederek buraya yerleşmiştir. Halen köyde yaşayan aileler şunlardır; Arayıcı, Arayıcıoğlu, Atik, Atikoğlu, Baltakıran, Bektur, Buyruk, Bağbir, Caner, Ergül, Gergin, Gökmen, Gökmengil, Işıkoğlu, İnankıl, Kulaksız, Kulaksızoğlu
Şaşmaz , Şaşmazoğlu, Uzunbacak, Uslugel, Ünalan, Tanışık.

Köy, Çorum il merkezine göre İç Anadolu bölgesinde kalmasından dolayı halen köyde İç Anadolu kültürü yerini korumaktadır. Düğünler, bayramlar, taziye günleri vb.gibi etkinlikler doğallığı bozulmadan yaşatılmaktadır. Düğünler Perşembeden başlayıp Pazar günü öğleden sonra sona ermektedir. Düğünlerde gelin çeyizi, gelin almadan önce kalabalıkla teslim alınır. Bayramlarda bütün köy halkı cami içinde ve avlusunda hep beraber bayramlaşır. Daha sonra ev ziyaretlerine gidilir. Köy dışında gurbette olan bütün köy halkı bu gibi günlerde bir araya gelmeye çok özen gösterirler. Taziye günlerinde ise cenaze evini büyük bir yükten kurtarmak için bütün halk elele verip cenaze işleri ile uğraşırlar. Cenaze evine taziyeye gelenlere ikram etmek üzere komşu evlerden yemek getirilir. Giyim kuşam ise günümüz İç Anadolu bölgesiyle aynıdır...

Köy, Çorum iline 86 km, Boğazkale ilçesine 7 km uzaklıktadır. Güneybatısında Evren Beldesi (Yekbas), kuzeyinde Kaymaz köyü, kuzeydoğusunda, Alaca ilçesine bağlı Ayçiçek ve Suludere köyleri, doğusunda Küçükhırka köyü, güneydoğusunda Yüksekyayla köyleri ile sınırları çevrilidir. Genelde karasal iklimin hüküm sürdüğü bir iklime sahip olmasıyla beraber, yazlar kurak ve sıcak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Bölgenin yüksek kesimleri sonbahar-kış ve ilkbahar mevsiminde kısmen sisli olup bölgede hakim rüzgar poyrazdır..

Köy çevresindeki arazi yapısı; doğusu ve güneyi dağlık, kuzeybatısı ve güneydoğusu arasındaki kısım ise düz ve engebelidir. Köyün kuzeydoğusu ile güneybatısı Kabak Tepe ile çevrili olup, batısında Bekçinin Keli Tepesi bulunmaktadır. Arazinin kuzey ve güneybatı kesimleri meşe korusu ile kaplıdır. Ağaç kesimleri her yıl yapıldığından ortalama olarak ağaçların boyu 1,5 ile 2 metre arasındadır. Köyün güneybatı ve kuzeybatı arazileri arasinda ekilebilir tarım alanları mevcuttur. Ekilmeyen ve ormanlık alanlar dışındaki genel bitki örtüsü bozkırdır.

Köyün ekonomisi, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Genel olarak sulu tarımın yetersiz olmasından dolayı ürün çeşitliliği azdır. Susuzluk, yıllardır tarım alanlarında sıkıntı oluşturmuştur. Köyün, koru içinden gelen deresi üzerinde birkaç ayrı noktada zemin sondajları ve karotlar alınmasına rağmen sulama barajı yapılması konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamamıştır. Çiftçilikte elde edilen verim dönemsel olarak değişiklik gösterse de, genel olarak düşmüştür. Bunun nedenleri su yetersizliği, yanlış sürüm teknikleri, anız yakılması, haşareler ve ekim alanını nadasa az bırakma olarak sayılmaktadır. Köyün ayrıca 1,5 km mesafede üzüm bağları da vardır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köy odası ve lojman bulunmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.