Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum:

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum:

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, anayasa değişikliğinin sistem içi bir revizyon olmadığını bir sistem reformu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, anayasa değişikliğinin sistem içi bir revizyon olmadığını bir sistem reformu olduğunu söyledi.

Elazığ AK Parti İl Teşkilatı tarafından "Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konulu panel düzenlendi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un konuşmacı olarak yer aldığı panele Vali Murat Zorluoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Ejder Açıkkapı, Tahir Öztürk, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, MHP Elazığ İl Başkanı Oğuzhan Demir, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Anayasa değişikliğinin sistem içi bir revizyon olmadığını bir sistem reformu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "Bu sistem değişikliği ile birlikte Türkiye'de hukuk anlayışı da değişecek. Hukuk ve devlet yalnız başına bir anlam ifade etmez. Hukukta, devlette millet içindir. İşte bu anayasa değişikliği ile Türkiye'de hukuk anlayışında radikal bir dönüşüm yapılacak" dedi.

Yeni anayasa değişikliğinin iki tane yönünün olduğunu dile getiren Uçum, "Bunlardan birincisi hakları güçlendirme, diğeri ise hükümet modeline ilişkin yönü. Hakları güçlendirme yönüyle temsilde adalet güçlenecek. Milletvekili sayısının 600'e çıkması ile temsil adaleti bakımından, seçilme yaşının düşürülmesi ise temsil hakkında eksikliğin giderilmesi bakımından önemli. Bu sistemle yargı birliği sağlanacak ve askeri yargıda kalkacak. Rütbeye göre yargılama mercileri ortadan kaldırılacak. Bu değişiklikle birlikte sıkı yönetim kaldırılacak. Sıkı yönetim dönemlerinde seçilmiş iradenin, askeri yetki dönemlerine son verilecek. Seçilmiş irade ile askeri bürokrasi arasında sorun görülen problemler ortadan kalkacak. Bizim askerimiz seçilmiş iradenin kontrolünde olacak. Askerin özerk bir yanı olmayacak gerçek anlamda bir memur olacak" şeklinde konuştu.

Parlamenter sistemde partiye oy vermenin milletvekili adayına oy vermenin önüne geçtiğini de aktaran Uçum, "Bizim önerdiğimiz cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde halk bir sandıkta hükümeti doğrudan kuracak. Halk hükümeti doğrudan kurduğu zaman milletvekili seçiminde tercihini adaylar üzerinden yapacak. Cumhurbaşkanımız yaptığı açıklamada, " Artık halkın benimsemediği, tanımadığı, desteklemediği adayların milletvekili olma ihtimali ortadan kalkıyor" dedi. Bunun sebebi de yeni sistemle birlikte halkın hükümet kurulacak mı kurulmayacak mı endişesinin ortadan kalkmasıdır. Halk bu endişeden kurtulunca milletvekili seçimlerinde de milletvekili adayı üzerinden tercih yapma imkanına sahip olacak" ifadelerini kullandı.

Anayasa değişikliğinin devleti millete emanet etme değişikliği olduğunu ifade eden Uçam,"Bu önerilen değişiklik milli egemenliğin laf olmaktan çıkarır hakikaten bütün boyutlarıyla hayata geçirme değişikliğidir. Anayasa değişikliği bir reform başlangıcıdır. Bu reform devam ettiği sürece devlet millet bütünleşmesi ve halkın devletine giden yolunda önemli adımlar atılacaktır" diye kaydetti.

Konuşmanın ardından panel soru cevapla sona erdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum:

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum:

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.