Dernekpazarı Çalışanlar Köyü Video

Çalışanlar, Trabzon ilinin Dernekpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 76 km, Dernekpazarı ilçesine 7 km uzaklıktadır.

Çalışanlar, Trabzon ilinin Dernekpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 76 km, Dernekpazarı ilçesine 7 km uzaklıktadır.

Mahallenin yolunun insanlar tarafından kazma kürekle yapılması sebebiyle adı Çalışanlar mahallesidir. Eski adı olan Kalanas (Rumca) ise kala (iyi) nas (insanlar) kelimelerinin birleşmesiyle oluştuğu iddia edilir ( bölge de arapça dil ailesine mensup insanlar olmadığı halde "nas" kökenli arapça bir kelimenin hristiyan rumların kullandığı "kalo" kelimesi ile birleşip köyün isminin bu şekilde oluştuğunu iddia etmekte bir hayli fantazi bir düşüncenin ürünü olsa gerek).

Dernekpazarı köyleri arasında ilk cuma namazı bu mahallede kılınmıştır. Ayrıca ilçedeki ilk telefon bu mahallede bulunmaktadır. İlk telefon santrali köye,köylülerden Ömerefendilerin damadı olan Alaattin Koç tarafından getirilmiştir.Bu ilk santral manyetollüdür.Köyün ilk yerleşim yeri şu anki köyün merkezi olduğu iddia edilen yerden tahmini 200 ya da 300 metre yükseklikte bulunan ziza mahallesidir.

Köyün genel tarihi hakkında yazılı bir kaynak bulunmaması nedeni ile kimler tarafından kurulmuş olduğu tam olarak bilinmese de sözlü aktarım yolu ile üç kardeş olan alexsander, frank ve mavrik adında 3 rum kardeşin ilk defa buraya gelip köyün ilk evlerini yaptıkları iddia edilmektedir.

Köylüler her ne kadar türk ırkına mensup olduklarını iddia etselerde Köyde konuşulan ana dilin rumca olması ve aile isimlerinin rumca kökenli isimlerden oluşması köy halkının rum kökenli ailelerden geldiğini ispatlamaktadır.

Zira köye türkler yeşleştirilmiş olsa ve o türklerinde günümüzde ana dil olarak rumcayı konuştukları düşünülürse bu durum türklerin rumlar tatafından asimilasyona uğradığının ispatı niteliğindedir. Ne zaman müslüman oldukları konusunda kesin bir tarih bilinmemektedir. Nasıl müslüman oldukları konusunda da devletin baskısı ile zamanla dinlerini değiştirdikleri düşünülmektedir." KOLONOS GRECE

Yemeklerde Tiroglosti havits lahana yemeğidir.

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar