Dernekpazarı Günebakan Köyü

Dernekpazarı Günebakan Köyü

Dernekpazarı Köyleri Arasında yer alan Günebakan köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Günebakan köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir.

Günebakan Köyü, Trabzon ilinin Dernekpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Günebakan Köyü Resimleri ve günebakan köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Günebakan köyünde doğan biri var mı? Dernekpazarı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Dernekpazarı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Dernekpazarı Trabzon Arası Kaç Km? Dernekpazarı Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Dernekpazarı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Günebakan, Trabzon ilinin Dernekpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 76 km, Dernekpazarı ilçesine 6 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Mahallenin eski adı Zenozena olmakla beraber Cumhuriyet sonrası tüm bölgedeki köy isimleri gibi Türkçeleştirilmiştir.Yine aynı bölgede bulunan Zeno (Akköse) mahallesinin mezrası olduğu rivayet edilmektedir.

Tarihi kaynaklara göre Of bölgesi Ceneviz ve Bizans dönemlerinde dini açıdan merkez konumundadır.Bu bölge Osmanlı kaynaklarında ilk defa 1517 tarihili Tapu Tahrir defterinde Hola-i Kebir (Büyük Hola) de yer almaktadır. Bu tarihlerde Hola-i Kebir nüfusunun bu güne göre oldukça az miktarda anlaşılmakta olup büyük çoğunluğunun Hıristiyan olduğu görülmektedir. Daha sonraki dönemlerde tutulmuş olan diğer tapu kayıtlarında Müslüman nüfusun hızla arttığı ve Hıristiyan nüfusun azaldığı görülmektedir.Civar köylere göre oldukça toplu sayılabilecek bir konuma sahip olan Günebakan Köyü 100 haneli bir mahalledir.Yaklaşık 40 yıllık bir göç periyodu ile bugün eskiden mevcut olan pek çok hane ıssız kalmıştır.

Günebakan Mahalleninden çıkmış nüfus belki de bugün mahallede bulunan nüfusun on mislidir. 1929 yılındaki büyük sel afetinden sonra yaklaşık 25 hane Maçka’nın Kirantas Mahallenine yerleşmiştir. Bunun dışındaki göçler gurbet nedeniyle olmuştur. Bugün mahallede hala mevcut olan ilkokul 1946 yılında köylülerin katkisi ile insa edilmis tek derslikli okuldur. Mahallede fındık, çay ve mısır ziraatı yapılmakta olup; geçimi sağlayacak düzeyde değildir.

Halen ıssız olan ya da yazdan yaza şenlenen evlerin sahiplerinin pek çoğuda köy içindeki tarlalarını fındık dikerek değerlendirmiştir. Dolayısıyla köy giderek emekliler ve tatillerini geçirenler için bir dinlenme ve tatil yeri olma özelliğini kazanmıştır. Son yıllarda bölgenin mimari özelliği dahi bozulmaya yüz tutmuş olup, eski sıhhatli ahşap yapılaşmadan betonlaşmaya gidilmiştir. Yaklaşık onbeş yıldır mahallede ahşap ev inşa edilmemiştir.

Günebakan Köyü nüfusuna kayıtlı gurbetçilerin büyük bölümü aileleri ile birlikte İsviçre, Fransa, Almanya, Hollanda’da çalışmaktadırlar.Bu nedenle mahallenin ekonomik düzeyi oldukça yüksektir. Ayrıca yurt içerisinde basta İstanbul ve Bursa olmak üzere diğer illerimizde 1000’den fazla yöre insani yasamaktadır.Eğitime 1911 yılında Tasçılar ilkokulu ile başlamış olan köy halkı, 1946 yılından itibaren mahallede açılmış olan okulda eğitimlerine devam ettiler. Ayrıca mahallede orta ve yüksek öğretime daima ilgi gösterilmektedir.

Son yıllarda Hukuk ve siyasal bilgiler mezunlarda artış göstermiştir. ayrica mahallede rumca (romeika lehcesi) konusulmaktadir.Köy son yillarda sosyal bakimdan cok ilerlemistir.Zenozena cogunluk olarak da kisin emeklilerin oldugu yazin ise istanbul,bursa,isvicre,hollanda,fransa ve almanyadan gelen zenozenalalarin tatil yeri olarak da kullaniliyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.