Diyetisyenden Ramazan Uyarısı

Diyetisyenden Ramazan Uyarısı

Diyetisyen Laleş Güzel, Ramazan'dan verilen kiloların daha sonra kendiliğinden alındığını belirterek, bunun önlenmesi için beslenme alışkanlıklarının...

Diyetisyen Laleş Güzel, Ramazan'dan verilen kiloların daha sonra kendiliğinden alındığını belirterek, bunun önlenmesi için beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Laleş Güzel, Ramazan ayının gelmesiyle beraber "Ne yemeliyiz?", "Ramazan'da kilo verebilir miyiz" sorularının sıkça sorulmaya başladığını belirterek, hazırlanan diyet listeleriyle kabızlık, hazımsızlık ve benzeri problemlerin de önüne geçerek, kilo vermenin mümkün olduğunu kaydetti. Bazılarının Ramazan'da kendi kendine kilo verebildiklerini düşünüp, diyet yapmayı Ramazan sonrasına bıraktığını anlatan Güzel, "Unutmayın ramazan da kendi kendinize verdiğiniz kiloları, ramazandan sonra kendi kendinize geri alırsınız. Yani beslenme alışkanlıklarınız değişmeden verdiğiniz kilolar sonrasında hızla geri alınır" dedi.

"İftara hafif başlayın"

Ramazanda beslenme önerilerinde bulunan Güzel, "İftarda, bütün gün aç kalan mideyi bir kerede yağlı besinlerle doldurmayın, 1 bardak suyunuzu içip 2 tane kuru kayısı yedikten sonra ana yemeğe geçebilirsiniz. Hiçbir besin bir diğerinin yerine geçmediği için iftarda da çeşitlilik şart. Sofranızda yoğurt, salata, etli bir ana yemek, pilav ya da makarna, çorba olmasına dikkat edin. Günlük alınması gereken protein ihtiyacınızı karşılamak için iftarda et tavuk ya da balık tüketimine özen göstermeli, her iftarda sofranızda ete muhakkak yer vermelisiniz. Unutmayın biz diyetisyenler ete değil etin kızartma, kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemleriyle tüketilmesine karşıyız. Etinizi pişirirken fırın, ızgara ya da haşlama yöntemlerini tercih etmeye çalışın" diye konuştu.

"Sahur yapmadan oruç tutmayın"

Ramazan ayının gündüzün daha uzun olduğu günlere girmesiyle aç kalma süreniz uzadığını dile getiren Güzel, "Bu da iftara kadar depolarınızın boşalmasına sebep olduğundan, sahur yapmadan kesinlikle oruç tutmamanız diyetisyeninizden size tavsiye.

Metobolizmamız gece yavaş çalıştığı için gece yenilen yemeklerin vücudun yağlanmasını artıracağını unutmayın. Sahurda mideyi daha geç terk edip daha fazla tokluk hissi sağlayan, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek besinler tercih edilmeli. Sahurda fazla tuzlu ve yağlı besinlerden muhakkak uzak durmaya çalışın. Miktar olarak kişiden kişiye değişiyor olsa da haşlanmış yumurta, peynir, karpuz, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek, yoğurt gibi besinleri tercih etmeniz gün içerisinde hem hazımsızlık gibi problemleri yaşamanızın önüne geçer hem de iftara kadar daha tok kalmanızı sağlayabilir" ifadelerinde bulundu.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.