Erenler Büyükesence Köyü

Erenler Büyükesence Köyü

Büyükesence Köyü haberleri, Erenler Büyükesence köyü güncel son dakika gelişmeleri, Büyükesence köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sakarya Köyleri Arasında yer alan Büyükesence köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Erenler Büyükesence köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Büyükesence köyü son dakika gelişmeleri, Büyükesence köyüne özgü yemekler, Erenler Büyükesence köyünün tarihi, Büyükesence köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Büyükesence köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Büyükesence, Sakarya ilinin Erenler ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız büyükesence köyü resimleri ve büyükesence köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Erenler Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Erenler Sakarya Arası Kaç Km? Erenler Hava Durumu? Erenler Köyleri ve Sakarya Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sakaryalı iseniz Sakarya Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sakaryalı Ünlüler arasında Erenler Büyükesence Köyünde doğan biri var mı? Erenler Doğumlu Ünlüler Kimler?

BÜYÜKESENCE KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Büyük Esence, Sakarya ilinin Erenler ilçesine bağlı bir mahalledir. Sakarya il merkezine 10 km uzaklıktadır. Köy bir ova mahallesi olup toprağı son derece verimlidir. Sulak olması sebebiyle yılda üç ürün alınabilmektedir.

Köy sınırları içerisindeki yerleşimin tarihi eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Mahallenin Tepecik mevkisinde "Tersiye Tümülüsü"nde Roma ve Bizans dönemlerine ait yerleşim izleri görülmektedir.

Bölge Orhan Gazi döneminde Osmanlı hakimiyetine girdi. Osmanlı döneminde mahalleden "Tersiye-i Kebir" olarak bahsedilmiştir. Mahallede bulunan Büyükesence Orhan Camii, Orhan Gazi adına yapılmış olup, yapının ilk defa 1326–1359 yılları arasında inşa edildiği düşünülmektedir.

Adapazarı’nın 14 km. doğusunda, Tersiye mahallesinin Tepecik mevkiinde, 1958 yılında tarla sürülürken tümülüse ait mezar odasına rastlanmıştır.Ak Ova’nın (Regio Tersia) hemen hemen ortasında münferit bir tepe olan Şıra tepenin (antik Tersia şehri) kuzey tarafındadır. Tepecik mevkii ise Şıra tepenin kuzey doğu eteğinden 600m. kadar uzakta olup, Sakaryanın kolu olan Mudurnu suyuna yakındır. Ovadan 3-4 metre kadar yüksekliktedir. Mezar binası kuzey-güney istikametinde bir oda ve bunun güneyindeki bir dramostan meydana gelmektedir. Mahalli kalkerden yapılmıştır, üzeri tonoz örtülüdür. Dramosun dışa açılan ağzı taş bir levha ile kapatılmıştır. Mezar odasının şekli dikdötgendir. Odanın batı tarafında taş bir kline vardır. Ölü hediyeleri, diğer tümülüslerde de rastlandığı gibi klinenin üzerine konulmuş olarak ele geçirilmiştir. Dramosun odaya ve dışa açılan kapılarının etrafı mermer çerçevelidir. Bu tümülüsten; bir gümüş urna, iki gümüş kupa, mersin yapraklarından meydana gelen altın bir diademe ait parçalar, iki kulpsuz kandil, altı tane pişmiş toprak koku şişesi ve beş adet laginus tipi testi ele geçirilmiştir. Gümüş eserlerin süs ihtiva eden kısımları altın yaldızlıdır. Ele geçen eserler, kullanılan malzeme ve mimari yapısına göre; bu tümülüs M.Ö. I. asra tarihlendirilmektedir. (Nezih FIRATLI, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Yayınları XXII,s. 22-29, İstanbul 1960)

Mahallede ilköğretim ve orta öğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.